П’ять років тому з ініціативи світлої пам’яті Ігоря Менька зродився в Дрогобичі студентський театр „Alter”. Кістяк колективу склали спудеї-філософи. Сьогодні вони давно вже самі викладачі, аспіранти й формально багато хто не пов’язаний формально з альма-матер. Та саме Андрій Юркевич, подружжя Віри та Юрія Романишиних, Ігор Станів, Дмитро Стецько, Ванда Ангельська, Оля Знак, Володимир Худик задають тон сьому колективові.

За час існування схвальну оцінку й глядача, й критики в Україні , Польщі та Німеччині отримали вистави „Alter”у” „Деміурґос плюс” за прозою Бруно Шульца та Schulzland. А ще в доробку молодих театралів – спектаклі Олександра Олеся та Івана Франка. Презентував дрогобицький студентський театр свій доробок у Польщі, брав участь у Міжнародному фестивалі „Мітост” в Ужгороді.

Останнім часом молоді мистці почали розширювати сферу та обрії своєї діяльності: поступово ставав „Alter” не просто театром, а мистецьким центром.

Проте для нормального функціонування потрібне було приміщення, а з цим, як правило, в нас вельми сутужно. Та все ж завдяки ректорові Дрогобицького педагогічного університету професорові, академіку Валерієві Скотному та проректорові Олександрові Свінцову альтерівці отримали власне приміщення. До того ж – в самісінькому центрі міста.

Власноруч зробили ремонт й перетворили ще недавно занедбане приміщення у затишну, зі смаком оформлену мистецьку оселю…

Кульмінацією усіх цих робіт і старань стало урочисте відкриття на вулиці Йосипа Левицького приміщення мистецького центру „Alter” Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Відкрив імпрезу староста театру й центру, а віднедавна ще й художній керівник „Alter”у” педагог і філософ Андрій Юркевич. Він подякував усім, хто спричинився до відкриття приміщення – панам Валерієві Скотному та Олександрові Свінцову, керівникові науково-інформаційного полоністичного центру ім. І.Менька доценту Вірі Меньок… Відтак отець Мирослав Соболта освятив це творче гніздечко. Потім лунали теплі вітальні слова на адресу молодого творчого колективу, який має неабиякий потенціал.

Говорили щиро, яскраво, небайдуже заступник декана історичного факультету професор Володимир Возняк, доцент Віра Лімонченко, директор театру ім.. Юрія Дрогобича, Заслужений артист України Микола Ігнатенко, викладач Олена Бухарова, завідувачка читальної зали університету Лариса Ревіна, педагог і бібліофіл з Польщі, давній симпатик Дрогобиччини Збіґнєв Мільчарек. Була серед гостей і знана малярка з польської Лодзі Анна-Марія Юревіч зі своїми учнями, яка теж давно заприязнена з містом Шульца.

До речі, відкриття не випадково відбулося 12 липня , адже цей день – 117-і уродини великого дрогобицького мистця. А його альтерівці вважають своїм патроном.
Гості оглянули вельми цікаву й нестандартно зроблену виставку фотографій про діяльність студентського театру, а також – світлини учасника театру й активіста центру Юрія Романи шина, який нещодавно став фіналістом всеукраїнського фото конкурсу „Моя природа”.

Отже, ще один духовний, культурний осередок з’явився на мапі нашого міста. Попереду – чимало задумів і сміливих проектів. Будемо сподіватися, що зможе „Alter” об’єднати, згуртувати довкола себе небайдужу творчу молодь – поетів, малярів, акторів… Тоді полине слава про мистецький центр „Alter” далеко за межі Дрогобича, якому такого центру мистецтва давно бракувало.

Більше фото дивіться у фотоархіві