Довгоочікувана планова перевірка КРУ, яку чекали всі, хто з острахом, хто з надією, а кому було все рівно, принесла результати. Так за наслідками перевірки на посадових осіб оформлено більше трьох десятків протоколів про адміністративні порушення та близько півтора мільйона гривень місто має повернути до державного та обласного бюджетів. Однак результати перевірки не такі резонансні і гучні, як багато хто із нас сподівався.

Загальна сума виявлених фінансових порушень склала 2008,3 тис. грн. З них порушення на суму 1705 тис. грн привели до прямих фінансових та матеріальних втрат бюджетів різних рівнів, а 655,3 тис. грн – ні.

    Нижче – виявлені порушення по кожному конкретному розпоряднику коштів:

  • Виконавчий комітет – 12 тис.грн;
  • Відділ культури – 71,7 тис. грн;
  • Управління охорони здоровя – 2,3 тис. грн;
  • Міська лікарня № 1 – 42,3 тис. грн;
  • Стоматполіклініка – 11,8 тис. грн;
  • Відділ освіти – 49,9 тис. грн;
  • КП «Управління капітального будівництва» – 50 тис. грн;
  • Департамент міського господарства – 1403,3 тис. грн.

Як бачимо найбільші порушення виявлено у дрогобицьких комунальників. Однак не варто сподіватись, що перевіркою виявлено факт крадіжки чи присвоєння таких грошей. Все значно прозаїчніше. З цих коштів 1050 тис. грн. це кошти за які була відремонтована вулиця Фабрична та 300 тис. – ремонт вулиці Бориславської.

Справа в тім, що у цих двох випадках було виявлено факти нецільового використання коштів державного бюджету (вул. Фабрична) та обласного (вул. Бориславська). В першому випадку комісія зафіксувала факт використання коштів, які призначались на ліквідацію минулорічної повені, на ремонт вулиці, яка не була зруйнована тією повінню. А в другому – кошти, які виділив обласний бюджет на капітальний ремонт дорожнього покриття, були використані на ямковий ремонт тієї ж вулиці.

І хоча зі сторони пересічного дрогобичанина ці кошти використані з користю для міста та громади, виявленні порушення мають місце і, як наслідок, ці кошти місто має повернути назад до державного та обласного бюджетів.

Якщо від заявленої суми відняти кошти, які пішли на ремонт, хоч і не цільовий, дрогобицьких вулиць, то отримаємо порушень біля 50 тис. грн – на рівні інших розпорядників коштів.

Щодо покарань, то результати наступні: контрольноревізійне управління склало 36 адмінпротоколів на посадових осіб. Необхідно відмітити, що третина з них припадає на дрогобицьку освіту. Міський голова, зі своєї сторони, оголосив догани керівникам відділів освіти та медицини, керівнику КП «Управління капітального будівництва» і позбавив частини премії головного бухгалтера виконкому та керівника фінуправління. І як не парадоксально звучить – оголосив подяку керівнику департаменту міського господарства Степану Кізимі, який за власним бажанням написав заяву на звільнення. Наразі не отримав догани керівник відділу культури, але лише по причині перебування на лікарняному.

Підсумовуючи свою роботу працівники обласного КРУ заявили, що виявлені порушення у нашому місті є найбільшими за останній час, а саме більше насторожує те, що 94 відсотки виявлених порушень, які привели до прямих втрат коштів – це банальні приписки.

Міський голова Микола Гук після ознайомлення із результатами перевірки заявив, що на його думку найбільші втрати для міського бюджету принесли рішення місцевих законотворців – депутатів міської ради. Адже в акті перевірки зафіксовано ряд порушень бюджетного законодавства причиною яких стали рішення сесії Дрогобицької міської ради. Так крушники зафіксували факт втрати міського бюджету в розмірі понад 2 млн. грн. як результат депутатських рішень про надання пільг на оренду комунальної власності: приміщень та землі. Та й якщо повернутись до вул. Фабричної, то кошти на її ремонт були використані департаментом після відповідного рішення сесії міської ради. Міська рада прийняла таке рішення вже після того, як відповідна комісія ОДА категорично заборонила департаменту використовувати кошти, виділені на ліквідацію повені, на ремонт вулиці Фабричної. Керівництво ж департаменту не скористалось можливістю, яка надається законодавством, та не відмовилось від виконання незаконних рішень. Адже легше просто плисти за течією, а ніж протистояти їй.

Варто привернути увагу дрогобичан і до наступної заяви контрольноревізійного управління. Так на запитання: «А чи перевіряло КРУ якість та кількість використаних матеріалів на ремонт доріг?», прозвучала відповідь, що управління не має таких повноважень. Якщо ж громада міста має бажання розібратись у цій ситуації – то це залежить виключно до її компетенції. Міська влада моє створити відповідну комісію з відповідними повноваженнями, а представники КРУ можуть ввійти до неї та надати допомогу виключно щодо перевірки фінансових аспектів.

В неділю, 26 липня, мають відбутися громадські слухання за результатами цієї перевірки. Як дали зрозуміти представники КРУ, якщо громада хоче розібратись з минулорічним бюджетом, то необхідно прийняти на слуханнях рішення про створення такої комісії, залучивши до роботи в ній всіх необхідних спеціалістів.