Здавалося, зовсім недавно українські та польські студенти-волонтери працювали над оновленням надгробків на найстаршому цвинтарі, що міститься на вулиці Трускавецькій. Однак з часу першого волонтерського табору, організованого „Карітасом” Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, минуло вже два роки.

Другого серпня бере старт новий проект доброчинної організації, ініційований віце-директором Дрогобицького „Карітасу”, керівником службу волонтаріату „Карітасу України”, невтомним Артуром Дескою. Громадянин Польщі вже майже десять літ працює в Дрогобичі й провадить величезну роботу заради інтеграції нашої молоді в європейські процеси.

Цьогорічний проект так само, як і попередній, насамперед пов’язаний із роботами на давньому некрополі, який пам’ятає часи, коли Дрогобич був мультикультурним, багатонаціональним містом. І водночас – найбагатшим у Галичині після Львова та Кракова. Цьогоріч заплановано впорядкувати, прибрати, очищати, вберегти від знищення та руйнування десять надгробків.

Також візьмуть участь волонтери у роботі над створенням альтернативного путівника по багато культурному Дрогобичу (польові дослідження для збору матеріалів і редакційна праця). Путівник буде видано у формі безкоштовної брошури, а також буде його розміщено на спеціальній Інтернет-сторінці. Побачить путівник світ українською, польською, англійською, німецькою мовами.

В нинішньому проекті „Спальна Європа – вчора та завтра багатокультурного Дрогобича” братимуть участь волонтери з України, Польщі та Німеччини.

Цьогорічний проект є спільною працею Центру волонтраіату Фонду Карітас СДЄ УГКЦ і Міжнародного Центру волонтаріату в Жешові. Фінансують ініційований Артуром Дескою проект польська Фундація ім. Стефана Баторія і німецький Фонд „Пам’ять, відповідальність, майбутнє”.

На фото: Артур Деска