Сьогодні, 31 липня, в черговий раз сесія Дрогобицької міської ради пройшла під акомпанемент підприємців, які торгують на центральних вулицях нашого міста та протестують проти їх перенесення на офіційні ринки. Депутати знову розглядали питання про ринкову торгівлю у місті.

Зрозуміло, що мова на засіданні йшла не про вироблення загальної концепції розвитку ринкової торгівлі у місті чи її перспективи. Все обговорення було сфокусовано виключно на проблемі припинення чи неприпинення торгівлі на вулиці Малий Ринок, Ковальській та Шолом-Алейхема.

Причиною збурення підприємців стала кимсь розповсюджена інформація про те нібито 1 серпня в місто приїде «Беркут» виганяти підприємців з вулиць. Також підприємці зажадали щоб депутати дали оцінку рішенню виконавчого комітету про впорядкування ринкової торгівлі. Це рішення, на їхню думку, повністю протирічить рішенню депутатів.

Під час обговорення з уст підприємців прозвучала вимога спочатку облаштувати місця, куди їх переносять, у відповідності до європейських стандартів, і лише тоді вони покинуть центральні вулиці. Також вони, посилались на нещодавно прийняту постанову уряду, яка встановила вимоги до організації та проведенню ринкової торгівлі в Україні. На думку підприємців ця постанова дає їм законні права перетворити вулиці міста на ринок. Забувають в той же час, що чинне законодавство категорично забороняє здійснення торгівлі на проїзній та пішохідній частинах вулиць.

На думку підприємців ця постанова дає їм законні права перетворити вулиці міста на ринок.

Думки ж депутатів були сьогодні досить розмитими і неконкретними. Коли ще кілька тижнів тому вони категорично виступали за продовження дозволів на торгівлю, то тепер було важко зрозуміти хід їхніх думок, які вони висловлювали у своїх виступах. З однієї сторони вони мали бажання, заробляючи бали для майбутньої виборчої кампанії, підтримати підприємців, а з другої, явно розуміють, що з торгівлею на центральних вулицях міста треба зав’язувати раз і назавжди. Певну роль у позиції депутатського корпусу відіграє і несподівано для багатьох чітка і тверда позиція міського голови Миколи Гука. Зокрема, вислухавши від підприємців та депутатів усі нападки і звинувачення, він у своєму виступі зумів розставити всі крапки над «і». Після його виступу і депутати і підприємці зрозуміли, що цей міський голова, як ніхто з його попередників, буде йти до кінця у вирішенні питання ліквідації вуличної торгівлі. Ні не звучали з його вуст погрози та нападки. Він просто довів до відома присутніх, що конкретно зроблено ним та виконавчими органами на виконання рішення сесії щодо впорядкування вуличної торгівлі. І хоча він не зумів до 1 серпня підготовити нові місця, всі зрозуміли що цього разу міська влада як ніколи близька до вирішення цього питання. Зокрема узгоджено позиції із санепідемстанцією та пожарниками, зроблено обстеження недобудови на комунальному ринку та усуваються виявлені там зауваження. Наступного тижня планується завершити асфальтування місць та облаштування водовідведення.

Микола Гук дав зрозуміти, що він тверезо оцінює ситуацію та розуміє, що перенесення торгівлю на нові місця без супротиву зі сторони частини підприємців не буде. Чому частини? А виявляється тому, що є на нові місця бажаючих хоч відбавляй. Деякі підприємці навіть вкладають в їх облаштування власні кошти. Та й заяв про надання цих місць у міській раді зареєстровано добру купу. Та, в той же час, деякі підприємці відкрито заявляють, що в будь-якому випадку не підуть з центральних вулиць.

Дійшло до того, що на забезпечення позову одного із підприємців, Дрогобицький міськрайонним суд зупинив дію рішення виконкому про впорядкування вуличної торгівлі. Підприємці сприйняли це як перемогу. Але, або вони зле читали рішення виконкому, або їхні юристи є не зовсім кваліфікованими. Адже це рішення виконкому не має жодного відношення до дозволу чи заборони торгівлі на центральних вулицях. Воно лише зобов’язувало конкретних виконавців здійснити ті чи інші роботи по облаштуванню нових торгових місць в певні строки.

цей міський голова, як ніхто з його попередників, буде йти до кінця у вирішенні питання ліквідації вуличної торгівлі

Дозволів ж на торгівлю, як не було, так і не має. Їх і не може бути. Адже для того необхідно щоб виконавчий комітет порушив чинне законодавство. А постанова уряду, на яку так натхненно посилаються опоненти Миколи Гука, стосується підприємців, які працюють на територіях офіційно визначених ринків, чи то комунальних, чи то приватних. У дрогобицькому випадку ж мова йде про вулиці історичної частини міста. І зрозуміло, що ніякий закон чи урядовий акт не може так просто перетворити історичні вулиці на звичайнісінький базар.

Окрім цього треба зазначити, що рішення дрогобицького суду буде оскаржено в апеляційному порядку і тому ступить воно в силу лише у випадку підтвердження його правомірності апеляційним судом.

Як результат тривалого обговорення, депутати прийняли рішення, яким взяли до уваги інформацію міського голови та доручили йому створити робочу комісію з числа працівників виконкому, КП «Дрогобицький ринок» та підприємців.

Ніякий закон чи урядовий акт не може так просто перетворити історичні вулиці на звичайнісінький базар.

Вже після закінчення сесії Микола Гук вийшов до підприємців, які зібрались біля Ратуші. В ході майже годинної розмови сторони робили спроби переконати одна одну у своїй правоті. Як результат, Микола Гук залишився на своїй позиції та пообіцяв наступного тижня завершити облаштування нових місць, а підприємці – на погрозах провести референдум та зняти міського голову.

Конфлікт не вичерпано, це розуміють всі. Підприємці переводять його у площину судових разбірок та скарг до контролюючих органів. Такий розвиток ситуації, однак, явно на руку міської влади. Адже це, швидше за все, вдарить по самих підприємцях. І після того, як у цей конфлікт буде залучено контролюючі та силові органи, подальший розвиток подій вийде з під контролю міської влади і все буде розвиватись швидко і не в користь дрогобицьких підприємців.