Але й той цвинтар – чи не першим – було закрито: які євреї, який юдаїзм в часи державної юдофобії. Відтак нікому не було діла до того, що коїться на некрополі, який багато хто в місті називав „не нашим” й не звертав жодної уваги, що це місце спочинку таких самих дрогобичан, як і інші. Лише – іншого визнання. Ось і пасли тут „свідомі” дрогобичани худобу, дідиська грали в футбол, неадекватні підлітки (іноді й дорослі) „прикрашали” непристойними написами надгробки й руйнували гробівці.

Ситуація дещо змінилася на початку дев’яностих, коли почала опікуватися цвинтарем міська єврейська громада. Було розчищено цвинтар, прибрано сміття, зрізано кущі. Скошено траву. Та за якийсь час знову все рясно позаростало, було поруйновано ще кільканадцять родинних поховань. І ось чотири роки старанням громади та її голови Йосифа Карпіна було закрито й забетоновано близько ста склепів (шкода, але тепер вже ніколи не дізнаємося, чиї це місця вічного спочинку), зрізано кущі, декілька старих сухих дерев. Здавалося, наведено лад на кладовищі. Та виявилося, що заважає цвинтар людям з сусідніх будинків, адже навпростець не потрапиш на вул. Орлика. А хто хоче ходити в обхід. Ось і проламано було мур спочатку у двох місцях, а навесні цього року – ще й у третьому, навпроти „Західукратрансу”. Тож і вирішили в громаді знов шукати кошти й знов наводити лад на цвинтарі, заснованому в далеких уже 20-х роках минулого сторіччя.

До того ж, знов требу щось робити із травою, адже заростає некрополь неймовірно. Нарешті кошти знайшлися ( посприяли цьому й спонсори – колишні дрогобичани з різних країн). І ось уже більше тижня працює на цвинтарі приватне підприємство „Територіябуд” (директор – Володимир Можаров). Уже розчищено некрополь від старих дерев і кущів, прибрано сміття, майже всю траву скошено. Потім оброблять все кладовище спеціальними засобами, щоби більше не заростали могили. А ще буде нарешті закрито всі „лазівки” у цвинтарній стіні, аби не перетворювали наші „патріоти” святе місце в пляц для прогулянок. І, звісно, треба буде новий замок на брамку повісити, поза як недавно його вкрали. Добре, що нарешті й і на цьому цвинтарі буде лад і спокій, як і належить буди в місці останнього людського притулку. Шкода лише, що хибно вважають у місті, що давній цвинтар на вул. Пилипа Орлика має турбувати виключно єврейську громаду.

Прес-служба Дрогобицької єврейської громади