В Дрогобичі, в Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина», відбулося засідання Міжнародної реставраційної ради об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО «Дерев’яні церкви регіону польських та українських Карпат», в якому взяли участь представники обласних адміністрацій Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, відомі науковці. Так, начальник відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської облдержадміністрації Андрій Левик, начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак та спеціаліст з охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА Томаш Сопко підвели підсумки роботи в минулому  році щодо підготовки до реставраційних робіт дерев’яних церков, внесених до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. Також на засіданні реставраційної ради виступили директор Державного історико-архітектурного заповідника у  Жовкві Володимир Герич, віце-президент Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), доктор архітектури, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету «Львівська політехніка» Микола Бевз, керівник відділу НДІ пам’яткоохоронних досліджень Микола Гайда, директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун, наукові співробітники інституту «Укрзахідпроектреставрація» Василь Слободян, Олег Рішняк та Оксана Садова, яка презентувала проект реставрації поліхромії стінопису церкви Святого Юра в Дрогобичі, яку вважають найціннішою пам’яткою  у переліку  Карпатських церков ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що унікальні дерев’яні церкви Карпат було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО на сесії, що відбулася в Камбоджі в червні 2013 року. Тоді до переліку потрапило 16 церков: по вісім  від України та Польщі.

Міжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засіданняМіжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засіданняНайвищий пам’яткоохоронний статус в Україні отримали церква святого Юра у Дрогобичі (Львівська обл.; II пол. XVII ст.), церква Пресвятої Трійці у Жовкві (Львівська обл.; 1720 р.), церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові (Львівська обл.; 1838 р.), церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі (Івано-Франківська обл.; 1808 р.), церква Зішестя Святого Духа у Потеличі (Львівська обл.; 1502 р.), церква Зішестя Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківська обл.; поч. XVI ст.), церква Собору святого Архангела Михаїла в Ужку (Закарпатська обл.; 1745 р.), церква Вознесіння Господнього в Ясіні (Закарпатська обл.; 1824 р.).

На засіданні Міжнародної реставраційної ради також були присутні головний спеціаліст відділу культури Дрогобицької райдержадміністрації Надія Козар, керівник КП «Інститут міста» Михайло Лужецький, головний архітектор міста Дрогобича Ігор Петранич та головний спеціаліст Дрогобицької міської ради Галина Луцька.

 

Міжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засідання

 

 

Міжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засідання

 

 

Міжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засідання

 

 

Міжнародна реставраційна рада об’єктів місць Світової спадщини ЮНЕСКО провела в Дрогобичі  своє чергове засідання

 

 За інформацією прес-служби Дрогобицької РДА