Нагадаємо, що в сусідній Польщі вишкіл  працівників  відбувається  за найновішими   та найефективнішими світовими методами та стандартами. Наприклад у місті і Бидгощ на 350 тисяч мешканці  припадає 30 реабілітаційних центрів тільки з проблем залежності. Також у наших сусідів кожен громадянин має безкоштовну медичну страхівку на лікування від алко- та наркозалежності.

Всього у навчанні-тренінгу  взяли участь понад 30 осіб з різних міст України – з Дрогобича, Львова,  Києва, Сум та інших. Серед учасників навчань були представники найрізноманітніших професій: психологи, лікарі, педагоги, священики й навіть черниці. Учасниками  польського вишколу  були також працівники  реабілітаційного центру «Назарет», РЦ «Дорога» (Львів), а ще – викладачі УКУ.

Тренери з Польщі  пан Вітек та пан Юзеф працюють у сфері соціального служіння людям із різними формами залежності вже понад 30 років. Свої власні реабілітаційні центри для осіб, котрі страждають від наркотичної, алкоголічної та ігрової залежності вони вдосконалюють  та розвивають з кожним роком для того, щоб залежні особи не відчували себе відкинутими  суспільством та навколишнім середовищем.

Данило Федосов, директор реабілітаційного центру «Назарет», був присутнім на навчаннях усі три дні, окрім того  разом з польськими колегами вони відвідав курортний Трускавець та  галицьку столицю Львів.

  • Для мене це був дуже цінний і потрібний досвід. Особисто для себе я перейняв від польських фахівців практику «подвійного діагнозу» – стан людини, коли вона страждає від шизофренії та наркотичної залежності. Раніше я ніколи не практикував цього в «Назареті». Але після курсу-навчання я вирішив, що запроваджуватиму цю практику обов’язково – поділився враженнями директор РЦ «Назарет» Данило Федосов.

Одним із ключових завдань окрім самого навчання, було  поділитись практичним досвідом діяльності у цій сфері. Адже у наших сусідів уже роками функціонує ідеально налагоджена мережа десятків навчальних та реабілітаційних центрів. Усі центри отримують державне фінансування на офіційному рівні.  У нас, на жаль,   ця практика зовсім непоширена, або радше нерозвинена. Держава жодним чином не допомагає фінансово, а інколи навіть створює додаткові проблеми та труднощі для ініціювання таких соціальних закладів. Саме для ця БФ «Карітас»  спільно із польськими колегами та фахівцями організували  проект, головною метою якого є розвиток реабілітаційних центрів в Україні, переймання досвіду працівниками та впровадження цієї практики у нас.

Микола Ніклюдов – учасник тренінгу з роботи з узалежними людьми розповів про свій досвід від вишколу: – Я працюю консультантом для алко- та наркозалежних людей у РЦ «Назарет».  Після проведення нинішнього курсу, всі учасники отримують сертифікат. Особисто я після його отримання зможу працювати з людьми індивідуально. Навчальний курс провела польська фундація, люди, які так само мають  справу з людьми, залежними від наркотиків та алкоголю. Цього року БФ «Карітас» організував і запросив польських колег до себе. Курс-навчання відбувався щомісяця протягом трьох днів. Під час цього курсу-навчання я дізнався   багато чого  корисного для моєї діяльності. Скажімо, коли до мене приходить особа, котра є серйозно залежною від наркотиків, алкоголю чи навіть азартних ігор і не може стриматись, щоб знову не прийняти чергову дозу, – я намагаюсь з нею багато розмовляти. Саме бесідою та словами цілком можливо зменшити ризик «наркотичного бажання» в  пацієнта. Я навчився віддзеркалювати ту чи іншу людину.На тренінг-курс  з’їхались  люди з усієї України, є також багато духовенства та  монахинь,які працюють з ув’язненими особами. Дуже приємно, що цей проект був втілений у життя та реалізований завдяки  БФ «Каіртас» та нашим західним сусідам».

Польські колеги сподіваються, що на Україну чекають великі зміни і у такій болючій сфері як боротьба із алкоголізмом та наркоманією. Планується,що у майбутньому такі навчання  будуть продовжуватися і тісна співпраця буде відмінно налагоджена. Польські партнери навчальних центрів  готові всіляко допомагати, проводити міждержавні обміни досвідом, ділитись цінним досвідом з нашими спеціалістами.