Нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Очима дитини – про бюджет країни»

В податковій інспекції привітали та нагородили переможців другого етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Очима дитини про бюджет країни – 2014».  Як зазначив головний податківець Дрогобиччини, конкурс проводиться в– районний, обласний та Всеукраїнський.

Цьогоріч він проводився серед дітей двох вікових категорій:  9-11 та 12-15 років.

Юні таланти мали змогу подати свої роботи за трьома напрямками дитячої творчості:  малярські  твори, літературні твори та комп’ютерна графіка (анімація).

Роботи переможців районного рівня було представлено  на обласний конкурс. В ньому   у номінації  літературні твори» перемогли дрогобицькі школярки, учасниці зразкової літературної студії «Любисток» Палацу дитячої та юнацької творчості (директор Оксана Герман, керівник студії Калерія Луценко):

Люба Ших з  оповіданням “Несподіваний урок” з – перше місце;

Таня Піцик з казкою “Без податків – нікуди” – друге місце;

Анна Герман – призерка районного етапу конкурсу.

Як наголосив Євген Турчин, конкурс дитячої творчості дає змогу виявити наскільки діти розуміють роль, місце та значення податків, як орієнтуються в сьогоденні. До того ж, конкурси допомагають юним талантам  творчо реалізувати свої таланти та ідеї. Відтак начальник Дрогобицької ОДПІ вручив грамоти та цінні подарунки переможцям літературного конкурсу та їх керівникам.

А вже після цього розмова пішла власне про роботу ОДПІ за десять місяців поточного року.

 Підсумки роботи Дрогобицької ОДПІ за січень-жовтень 2014 року

Як поінформував Євген Турчин, впродовж десяти місяців Дрогобицькою ОДПІ забезпечено збір до Державного бюджету в сумі 230 з половиною  мільйонів гривень,  в тому числі збір до загального фонду Державного бюджету склав 227,7 мільйона  гривень.

Попри спад економічної активності (зокрема, суттєве зменшення кількості відпочивальників у курортних закладах реіґону, зупинка низки  підприємств та зменшення обсягів роботи ВАТ НПК «Галичина», ПАТ «ДЗАК», ТЗОВ «Універсальна бурова техніка та інші), скорочення чисельності робочих місць в регіоні та неповну завантаженість суб’єктів господарювання в цілому до місцевих бюджетів за десять місяців поточного року мобілізовано 231,2 млн.грн., що на 2,4 мільйона гривень  більше ніж за відповідний період минулого року (228,8 млн. грн.).

Розрахунковий план МФУ по надходженню закріплених доходів місцевого бюджету за січень-жовтень виконано:

– Дрогобич – 97,9 відсотка  (мобілізовано 51 з половиною  мільйон  гривень, не отримано 1,1 мільйона гривень;

– Дрогобицький район – 113 відсотків  (мобілізовано 13,5 млн. грн., приріст 1,6 млн. грн.);

– Борислав – 106,3 відсотка  (мобілізовано  25,6 млн. грн., приріст півтора мільйона гривень

– Трускавець – 98,5 відсотка  (мобілізовано 23,7 млн. грн., не отримано 369,4 тис. грн.).

В цілому за жовтень розрахунковий план МФУ по надходженню закріплених доходів місцевих бюджетів 2014 року виконано на 103,6 відсотка  (мобілізовано – 12 мільйонів гривень, приріст 415,3 тисячі гривень.)

За січень-жовтень по Дрогобицькій ОДПІ надійшло 410 з половиною мільйонів гривень  єдиного соціального внеску, що на 17,1 млн. грн. менше відповідного періоду минулого року (427,6 млн. грн.). Від початку року забезпечено приріст до розрахункової бази понад 19 млн. гривень, в т.ч.:

– Дрогобич – з початку року мобілізовано 183,3 млн. грн., забезпечено приріст до розрахункової бази 11,5 млн. грн..;

– Дрогобицький район – з початку року мобілізовано 46,1 млн. грн., забезпечено приріст до розрахункової бази 1,1 млн. грн..;

– Борислав – з початку року мобілізовано 86,9 млн. грн., забезпечено приріст до розрахункової бази 4,7 млн. грн..;

– Трускавець – з початку року мобілізовано 94,2 млн. грн., забезпечено приріст до розрахункової бази 1,7 млн. грн..;

В жовтні 2014 року по Дрогобицькій ОДПІ сплачено 41,4 млн. грн. єдиного соціального внеску, що на 709,3 тис.грн. більше від очікуваного розрахунку поступлень, в тому числі:

– Дрогобич – 18,3 млн. грн.;

– Дрогобицький район – 4,8 млн. грн.;

– Борислав – 9,0 млн. грн.;

– Трускавець – 9,3 млн. грн.

Начальник Дрогобицької ОДПІ нагадав, що єдиний соціальний внесок розподіляється Державною казначейською службою за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до законодавчо визначених пропорцій та перераховується на рахунки Пенсійного фонду і фондів соціального страхування, відкриті в Державній казначейській службі.

Військовий збір – від початку серпня для забезпечення потреб військових мобілізовано 3,9 млн. грн., в т.ч.:

  • Головний офіс – 2,1 млн. грн.;

–    Борислав – 865,8 тис. грн.;

–    Трускавець – 886,3 тис. грн.;

В жовтні поточного року надійшло 1562,8 тис. грн. військового збору:

  • Головний офіс – 862,5 тис. грн.;

–    Борислав – 343,6 тис. грн.;

–   . Трускавець – 356,8 тис. грн.;

За десять місяців поточного року зменшено переплату (здійснено перерахунок   чи повернуто на рахунок платника)  5947,1 тис. грн. (податок на прибуток – 5725,5 тис. грн., ПДВ – 221,6 тис. грн.), в т.ч.:

  • Головний офіс – 4154,8 тис.грн. в т.ч.: Податок на прибуток 3950,5 – тис.грн., ПДВ – 204,3 тис.грн.;
  • Борислав – 375,5 тис. грн., в т.ч. Податок на прибуток –  362,8 тис.грн., ПДВ – 12,7 тис. грн.;
  • Трускавець – 1416,8 тис. грн., в т.ч. Податок на прибуток – 1412,2 тис.грн., ПДВ – 4,6 тис. грн.;

  Cтаном на 01.11.2014 року на обліку в Дрогобицькій ОДПІ перебуває   16276 платників податків, з них юридичних осіб – 4052, фізичних осіб-підприємців – 12224, в т.ч.:

–  Головний офіс –  юридичних осіб – 2503, фізичних осіб-підприємців  – 8451;

–   Борислав – юридичних осіб – 630, фізичних осіб- підприємців –   1832;

–  Трускавець – юридичних осіб  –  919, фізичних осіб- підприємців – 1941.

Головні напрямки запропонованої урядом податкової реформи

На зустрічі Євгена Турчина йшлося також і про реформування податкової системи. За його словами, перший крок на шляху податкової реформи зроблено –  з першого  січня наступного року  розпочнеться електронне адміністрування податку на додану вартість, яке

унеможливить зловживання та отримання незаконного бюджетного відшкодування, і тим самим збільшить  надходження цього податку до бюджету.

Кардинальним в податковій реформі є скорочення кількості податків з 22 до дев’яти.  Скасовуються шість малоефективних податків та зборів, серед яких збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства та місцеві збори: за провадження деяких видів підприємницької діяльності (торговий патент), за місця для паркування транспортних засобів та туристичний. Крім того, 13 подібних податків трансформуються у п’ять. Зокрема, до місцевих податків належатиме податок на нерухомість, який включатиме плату за землю, та єдиний податок, до якого увійде фіксований сільськогосподарський податок.

З метою зміцнення фінансової самостійності місцевих бюджетів передбачається розширення бази оподаткування податком на нерухомість, яка  включатиме комерційну нерухомість (була лише житлова). Крім того, скасовуються чинні  пільги, і таким чином платниками цього податку стануть всі власники нерухомості. Гранична ставка податкудо двох відсотків  мінімальної зарплатні, встановленої на перше  січня звітного року (24,36 грн.) за квадратний метр на рік рік (було до 2,7 відсотка залежно від виду/площі нерухомості). Встановлювати ставки та пільги будуть місцеві ради.

Однією з ключових податкових змін вважається реформа єдиного соціального внеску. Нинішній  розмір податків на фонд оплати праці в Україні є найбільшим серед усіх  країн Європи. В законопроекті пропонується зарплату в розмірі двох мінімальних (2436 грн.) оподатковувати за чинними ставками (36,7 – 49,7 відсотка ), а до суми, що перевищуватиме цю межу застосовувати ставку 15 відсотків. Це скоротить податкове навантаження на ту частину зарплатні, яку більшість працедавців  виплачують у конвертах і сприятиме не тільки легалізації, а й підвищеню оплати праці.

З метою покращення умов ведення бізнесу передбачається зменшення податкового навантаження на платників єдиного податку. Для першої та другої груп граничні ставки залишаються на діючому рівні – до десяти  та 20 відсотків мінімальної заробітної плати. Платників четвертої – шостої груп об’єднають в одну – третю групу, для якої ставки знижуються майже на 50 відсотків: два  відсотки доходу у разі сплати податку на додану вартість та чотири відсотки доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Для всіх груп, крім першої, обов’язковим буде застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Крім того, на два  роки буде запроваджено мораторій на перевірки малого бізнесу з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень в рік.

На прес-конференції був присутній знаний на Дрогобиччині підприємець Микола Кобільник, котрий днями приїхав у короткотермінову відпустку з зони проведення АТО. Він також привітав юних літераторів-переможців «податкового» конкурсу, говорив про те, як багато важить дитяча творчість, Про те, як тішаться малюнками, листами, оповіданнями, переданими на фронт наші вояки на Сході. Подякував пан Микола Кобільник дрогобичанам, зокрема волонтерам «Дрогобич-SOS», підприємцям Дрогобичиини за постійну допомогу краянам, котрі зараз відстоюють Україну на Сході. Відтак розповів, що насправді відбувається в зоні АТО, про те. Що довелося пережити в Донбасі. Проте зустріч з учасником АТО дрогобичанином Миколою Кобільником – тема окремої розмови.