Загалом протягом 2014 року міжрайонною прокуратурою проведено 12 перевірок, за результатами яких виявлені численні порушення вимог бюджетного законодавства в частині оплати праці працівників бюджетних установ, неповноти виконання робіт за бюджетні кошти, для усунення яких зареєстроване кримінальне провадження, внесено 12 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 службових осіб.

З метою забезпечення раціонального, ефективного, прозорого використання державних коштів та запобігання проявам корупції у цій сфері передбачені процедури закупівель, товарів, робіт і послуг за державні кошти. Та результати прокурорських перевірок засвідчують, що встановлені правові та економічні засади не завжди дотримані. Зокрема, порушення вимог ст.ст. 8,16 Закону України «Про здійснення державних закупівель» виявлено в діяльності комунального підприємства «Управління капітального будівництва Дрогобицької міської ради» при проведенні тендерної процедури з реконструкції площі Ринок у місті Дрогобич Львівської області.

Нерозривно пов’язаним із додержанням законодавства про бюджетну систему є представництво інтересів у сфері оподаткування. Як проблему, насамперед слід відзначити значну суму податкового боргу господарської діяльності Дрогобича, яка водночас дещо збалансовується стабільним перевиконанням органами державної податкової служби планових надходжень до бюджету.

Так, згідно зі ст. 19-1 Податкового кодексу України контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів, установлених цим Кодексом, контроль за погашенням податкового боргу з податків і зборів платників податків, у тому числі тих, майно яких перебуває у податковій заставі, здійснюють органи податкової служби.

Податковий борг платників податків, що стоять на обліку в Дрогобицької ОДПІ, станом на 01.01.2015 року становить 61,2 млн грн. У загальній сумі боргу найбільшу питому вагу складає податковий борг підприємств, що перебувають у стадії банкрутства, – а це майже 23 млн грн.

Наведене свідчить, що податковою інспекцією не повною мірою реалізуються надані законом повноваження щодо притягнення до відповідальності порушників податкового законодавства та стягнення податкового боргу, через що Дрогобицькою міжрайонною прокуратурою, впродовж 2014 року проведено три перевірки в діяльності Дрогобицької ОДПІ та 3 службові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Загалом за 2014 рік до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 3 300 правопорушень, вчинених на території м.Дрогобич та Дрогобицького району. З цієї кількості 2 310 проваджень закрито на підставі п.п. 1, 2, 4, 5 ч.1 ст.284 КПК України (за відсутністю події або складу кримінального правопорушення, законом скасована кримінальна відповідальність, у зв’язку зі смертю підозрюваного, обвинуваченого). З 990 кримінальних проваджень з ознаками складу кримінального правопорушення направлено до суду з обвинувальним актом для розгляду по суті – 301 провадження, у тому числі з угодою про примирення – 37 проваджень, з угодою про визнання винуватості – 7 проваджень, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 8 проваджень, з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру – 1 провадження, зупинено на підставі п.п.1, 2 ст.280 КПК України – 8 проваджень з решти 1 148 кримінальних провадженнь здійснюється досудове розслідування.

Якщо порівняти з 2013 роком, то за рік, що минув, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено на 98 правопорушень більше.

Дещо детальніше. Розпочну зі злочинів проти власності: крадіжок – 919, крадіжок з проникненням у житло чи інші приміщення – 99, грабежі – 45, розбої – 8, шахрайства – 99.

Інші кримінальні правопорушення: тяжкі тілесні ушкодження – зареєстровано 7; хуліганство – 37; незаконний обіг зброї – 17; ДТП – 76; незаконні заволодіння транспортними засобами – 13; незаконний обіг наркотиків – 16.

Вищевказані кримінальні правопорушення вчинялися особами: у стані алкогольного сп’яніння – 66 правопорушень; раніше судимими – 125 правопорушень; не працюючими – 318 правопорушень.

Упродовж 2014 року проводилася активна цілеспрямована робота щодо соціального захисту прав дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, а також виявлення дітей, схильних до бродяжництва, жебракування, вчинення злочинів, вживання спиртних напоїв, наркотичних і токсичних речовин та виявлення порушень правил торгівлі спиртними і тютюновими виробами.

Проте упродовж минулого року неповнолітніми вчинено 36 кримінальних правопорушень. До суду з обвинувальним актом скеровано 19 кримінальних проваджень.

При детальному вивченні обліково-профілактичних справ щодо неповнолітніх, які перебувають на обліку в СКМСД Дрогобицького МВ ГУ МВС України у Львівські області встановлено низку порушень наказу №1176 від 19.12.2012 року «Про затвердження Інструкції з організації роботи підрозділів кримінальної міліції у справах дітей».

На виявлені недоліки Дрогобицькою міжрайонною прокуратурою було внесено подання «Про усунення порушень законодавства щодо профілактики злочинності та бездоглядності серед неповнолітніх», за результатами розгляду якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2-х осіб.

Загалом Дрогобицькою міжрайонною прокуратурою внесено 21 документ прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 18 осіб.

Крім цього, поновлено права 32 дітей, на захист житлових прав дітей задоволено позов прокурора на суму понад 170 тис грн.

Також при здійсненні нагляду за дотриманням законності в діяльності Дрогобицького МВ ГУ МВС України у Львівській області на стадії досудового розслідування міжрайонною прокуратурою внесено 10 документів прокурорського реагування, за наслідками розгляду яких 16 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Володимир ПАВИЧ,

Дрогобицький міжрайонний прокурор, старший радник юстиції