«Євромайдан-SOS» запрошує завтра 18 лютого, в середу, о 19 годині,  на показ фільму «20. Двадцять свідчень про переломний день протистоянь на Майдані», який відбудеться у Клубі документального кіно Close Up (Київ, вул. Саксаганського, 6, Будинок кіно, Синя зала).
У стрічці, поряд із ютуб-відеохронікою, задокументовані свідчення лікарів медичної служби Майдану, волонтерів, журналістів, безпосередніх учасників подій, а також родичів загиблих. Запис інтерв’ю відбувався наприкінці лютого – на початку березня 2014 року, одразу після того як у нашу лексику увійшло словосполучення «Небесна Сотня». Минув рік, а успіхи слідства залишаються сумнівними. У тому числі через російську воєнну агресію проти України. Працюючи над стрічкою «20», автори, власне, й прагнули нагадати про те, що найпринциповіше для історії країни справа досі не розслідувана, і, таким чином, стимулювати суспільний контроль за розслідуванням.
Показ фільму «20…» вже відбувся у Вільнюсі, Страсбурґу, Берліні, Алмати, Тбілісі, Будапешті, Бішкеку, Москві.
Відразу після перегляду стрічки відбудеться панельна дискусія на тему «20 лютого рік потому: мобільне відео − документалістика − речовий доказ». У розмові візьмуть участь автори фільму, адвокати родин Небесної Сотні, герої стрічки, громадські активісти.
До та після перегляду стрічки «20…» ми запропонуємо вам у режимі «вільної камери» згадати про те, яким для вас було 20 лютого 2014 року, а також про те, який спогад із Майдану для вас найяскравіший – у доброму сенсі або в печальному, і де б він не був – ваш Майдан – у Києві, Львові, Донецьку, Ялті, Варшаві, Берліні…
Усі записані відео ми опублікуємо на нашій сторінці на Фейсбуці (звичайно, із вашого дозволу), а найбільш цікаві передамо до Інституту національної пам’яті, який наразі якраз збирає архів усних історій про події Євромайдану – про те, як кожен із нас творив історію.
Нагадаємо, що показ фільму «20. Двадцять свідчень про переломний день протистоянь на Майдані» відбудеться в середу, 18 лютого, о 19:00 у Клубі документального кіно Close Up (м. Київ, вул. Саксаганського 6, Будинок кіно, Синя зала).

Марічка ІВАНИК