Учасники проекту прагнуть запровадити в Україні сучасні міжнародні підходи до збереження культурної спадщини, втіленої в дерев’яній архітектурі. При цьому йдеться не лише про окремі об’єкти, але й про автентичність історичного ландшафту в цілому.
Завдання проекту – захист унікальних територій від хаотичної забудови, яка руйнує цілісність вигляду та історично сформовану планувальну структуру поселень. До таких територій відноситься і село Урич, поруч з яким розташований заповідник “Тустань”. У селі збереглося багато будівель, які є зразками традиційної дерев’яної бойківської архітектури. Тож на презентації буде представлено, що саме організатори проекту планують зробити в селі Урич в рамках проекту протягом 2016 року.

Міжнародний проект «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», підтриманий Єврокомісією,  два роки працює паралельно на місцевому та національному рівнях у двох країнах – Росії та Україні. У рамках проекту уже відбулася виставка, яка була представлена в Уричі, Києві, Львові, в НПП “Синевир”, а також у національних парках Росії та Словаччини. Також працівники Заповідника пройшли триденне стажування, в рамках якого ознайомилися з міжнародними практиками збереження культурних ландшафтів у селі-заповіднику Остурня та Ойцовському національному парку (Словаччина, Польща), а також національному парку “Словацький Рай” і транскордонному П’єнінському національному парку (Словаччина, Польща).

Учасники презентації:
Тетяна Бей, координатор проекту від ЛОГО «Тустань»
Світлана Бєлова, директор організації «Machaon International» (Словаччина), координатор проекту  «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності»
Андрій Котлярчук, директор ДІКЗ “Тустань”

Прес-служба історико-культурного заповідника “Тустань”