«140 децибелів тиші» – колоритна реалістична повість про людей, котрих у суспільстві прийнято не помічати, або вперто ігнорувати… Андрій Бачинський не приховує, що писав з життя. «Я виріс у місті Калуш, що на Івано-Франківщині, де є два інтернати для глухих та слабочуючих дітей, – каже письменник. – В дитинстві я з однокласниками часто їздив у літні табори разом із слабочуючими дітьми і, бувало,  навіть тихенько заздрив їм: їхній згуртованості, вмінню постояти один за одного. Позбавлені слуху, вони обдаровані багатьма іншими талантами. І це вражало… Тоді ж я вивчив дактиль – абетку глухонімих».

«Соціально-психологічна повість Андрія Бачинського – прецедент, але не тільки через те, що українська підліткова література майже не торкається гострих тем, – вважає письменниця Оксана Сайко. – Це книга, яка  відкриває читачеві щось більше, аніж захопливий  й цікавий сюжет: світ глухих дітей, їхніх потреб, переживань та сприйняття ними дійсності, привертає увагу до проблем неповносправних, а ще – показує справжній стан нашого суспільства». Важливість книжки «140 децибелів тиші» полягає зокрема і в тому, що вона піднімає питання: що робити, коли дитина виходить з інтернату? І не тільки їй, але й що робити нам, суспільству, яке не знає її особливої мови. Зрештою, ця книжка і про те, що дітям з особливими потребами  важливо розуміти, що світ не без добрих людей. Книжки завжди дозволяють подивитися на ситуацію під іншим кутом. А «140 децибелів тиші» дає змогу це зробити в контексті динамічної, гостросюжетної і цікавої історії, яка триматиме читача від і до.

Довідка:

Андрій Бачинський народився 19 січня 1968 року Калуші Івано-Франківської области. Закінчив «Львівську політехніку». За освiтою – інженер-конструктор електронних приладів. Любить подорожувати разом зi своїми трьома дiтьми й вигадувати для них (i про них) рiзнi пригодницькi iсторiї. Книга Андрія «140 децибелів тиші» визнана «Дитячою книгою року ВВС-2015».

Олена ГУТИК