Назва антології «Каїсе-дра росте, де хоче» – це  алюзія на загальну назву проекту «Я на тебе чекатиму під Каїсе-дра», яка в свою чергу є алюзією на цитату з вірша видатного  сенегальця Леопольда Седара Сенґора «Лист до поета», адресованого його другові, поетові з Мартініки Еме Сезеру. Йдеться про зустріч, призначену під магічним деревом каїсе-дра.

Антологія уособлює складні взаємини сучасної людини з власною ідентичністю. Зокрема культурною. Розширюючи географію перекладів на українську, автори антології розширювали ідентичність кожного. Тих, хто наважився пустити до текстів незнайомий ритм і образи. І тих, хто став свідком цього експерименту. Так питання про те, хто такі українці і що про них відомо у світі, розімкнуло свої містечкові межі і стало питанням про те,  хто такі українці і що вони знають про тих, хто живе поруч із ними. Антологія покликана показати можливості діалогу та розширити аудиторію читачів/слухачів поезії. Відповідь на питання «хто я»починається там, де ти відкрито дивишся на іншого. Антологія «Каїсе-дра росте, де хоче» – місце саме для такого відкритого погляду.

Тому цей проект саме для тебе. Ким би ти не був, українцем чи марокканцем, вчителем чи кухарем, письменником чи читачем – запрошуємо у затишне коло під каїсе-дра.

Здійснюватимуть унікальний і незвичний для України літературний проект відомі молоді поети й перекладачі , Оксана Куценко (з французької), Олена Гусейнова (з англійської), Катріна Хаддад (з арабської), Тарас Малкович (з англійської), Олеся Мамчин (з англійської) та авторка цих рядків (з англійської). Тексти –  Дмитро Лазуткін, Олег Коцарев, Галина Ткачук, Олаф Клеменсен   (дехто з них уже знайомий і читачам “Майдану”).

Олена Гусейнова читає переклади Ізобель Діксон на заключній вечірці року в Національному музеї Тараса Шевченка 

Та, як завше, для здійснення потрібні кошти.

Тому, щоби книжка яскравих пульсуючих віршів стала українською сенсацію, ініціатори проекту потребують якнайширшої підтримки.

ЇЇ буде використано на підготовку антології та друк книжки,  організацію промо-подій навколо видання антології, відео та фото підтримку, виготовлення винагород. І кожен, хто долучиться до нашого проекту, пожертвує хоч якусь суму, отримає цінний і цікавий подарунок.

А переказати можна через Спільнокошт на цьому сайті https://biggggidea.com/project/ya-na-tebe-chekatimu-pid-kase-dra/

Ганна ЯНОВСЬКА