До сьогодні ще не працювали дослідники в жодному з сіл Дрогобиччини. Та  ось тепер ситуація змінюється.

30 березня 2016 року (вчора) директор археологічного музею  Львівського національного університету імені Франка Ярослав Погоральський і кандидат доцент Дрогобицького педагогічного університету імені Франка, старший науковий працівник краєзнавчого музею «Дрогобиччина» Богдан Лазорак представили депутатам   Ступницької сільської ради і представникам громади села проект дослідження села в рамках проекту «Локальна історія», який історики  археологи здійснюватимуть цьогорічного літа. На презентації також були присутні  Ступницький сільський голова Роман Явірський  й спеціаліст управління культури Дрогобицької районної державної адміністрації Надія Козар.

Обрано ж для досліджень саме  Ступницю першою з населених пунктів Дрогобицької землі не випадково. По-перше,  це – археологічна пам’ятка національного значення. По-друге наступного року виповнюється 640 років з часу першої письмової згадки про це давньоруське поселення.

Ярослав Погоральський детально розповів про сам проект і про те, чим так цікава не лише для фахівців Ступниця. Свою коротку лекцію науковець супроводив цікавим відеоматеріалом. Й факти, оприлюднені істориком, не просто змушують замислитися, як мало ми насправді знаємо про села нашого реґіону, як мало надаємо їм уваги, А напрочуд мальовнича Ступниця сміливо могла стати місце ще одного загальноукраїнського культурного фестивалю й туристичним об’єктом Дрогобиччини.

До речі пробні дослідження в Ступниці дрогобицькі історики здійснили 2013 року, й тоді були виявлено надто цікаві знахідки. Зокрема, –  унікальну застібку для пояса із зображенням голови коня, що датується Х сторіччя.. Сьогодні разом із артефактами городища “Тептюж”, городищ “Солонсько”, “Раневичі”, “Унятичі” цю знахідку з поселення “Ступниця” передано на баланс фондів Музею “Дрогобиччина”.

Як зазначили Ярослав Погоральський та Богдан Лазорак, після Володимира Кобільника, котрий від імені Товариства “Бойківщина” у 30-х роках минулого століття один з останніх ґрунтовно вивчав поселення “Ступниця” (артефакти котрого нині знаходяться в фондах музею “Дрогобиччина”), ми маємо можливість поповнити вже цього року…

Також Ярослав Погоральський закликав мешканців Ступниці долучатися проекту «Локальна історія», ділитися родинними спогадами та фамільними світлинами.

На завершення пан Ярослав прокоментував мету й завдання проекту, котрий він разом з партнерами однодумцями здійснюватиме в Ступниці, детально пояснив, чому для пілотного дослідження обрано саме Ступницю Руську:

– Авторів проекту, який має на меті дослідити всі села Галичини, насамперед цікавить міжвоєнна історична доба, 20-30 роки. Але разом з тим збираємо дані та інформацію про інші періоди з історії того чи іншого села.

Підсумком досліджень є буклети, банери, які безкоштовно передаємо школам та сільським радам, тож мешканці села мають змогу детально ознайомитися з історією свого села, своїх родин, більше взнати про визначних вихідців з села.

Також уся інформація, зібрана під час досліджень, розміщується на інтернет-сайті «Локальна історія». За три роки існування проекту більш-менш охоплено майже всі райони області, лише не було досі представлено на сайті жодного села Дрогобиччини. Й власне першою стає Ступниця. Чому саме? Наступного, 2017 року мине 640 років із часу першої згадки про це село – 1377 року воно згадане в документах як надане  князем Володиславом Опольський волоському воєводі Джурджі (інакше – Георгію або Юрію). Він, один з найвідоміших, четвертий або п’ятий за значимістю,  шляхтичів Перемиської землі, а потім його спадкоємці, тривалий час були власниками села.

Планується, що в Ступниці ми проведемо комплексні дослідження історії села: археологічні дослідження – геомагнетичне сканування пам’ятки (городища Х-ХІІІ століть), можливо, й археологічні розкопки; і власне історичні дослідження, які стосуватимуться вивчення документі, актів, преси міжвоєнної  тощо…

Власне підсумком дослідження а вивчення Ступниці стануть банер, буклет і книжка з історії цього вельми цікавого села Дрогобицького реґіону. Звісно, все знайде своє місце й на порталі «Локальна історія». І все це планується до ювілею – 640-ліття села.

Зазначу, що в Ступницькому дослідженні, яке є міжнародним проектом, бере участь низка поважних інституцій: Дрогобицький державний педагогічний університет імені Франка, музей «Дрогобиччина», Львівський національний університет імені Франка, проект «Локальна історія», Католицький університет імені Івана Павла Другого в Любліні (Польща), польська археологічна фірма «ArcheoFuture», яка власне займається інноваційними дослідженнями в галузі археології.

Фото автора