Кримінальна складова – питання просте і очевидне. Ми вимагаємо, щоби злочин було всебічно й сумлінно розслідувано, щоб правосуддя було об’єктивним, неупередженим і справедливим, і щоб процес слідства й суду був публічним. Злочинець мусить бути викритий і покараний.

Однак нас непокоїть те, що в цьому інциденті гостро постають питання міжнаціональних відносин, а кримінальна подія викликала реакцію мешканців села, що визначається як «погром». Саме це є небезпечним і загрозливим.

Спроба перекласти відповідальність за злочин, скоєний конкретною особою, на етнічну громаду мусить отримати однозначну оцінку як з боку місцевої, так і державної влади. Міжнаціональні проблеми не виникають на порожньому місці. Очевидно на всіх рівнях виконавчої влади не було відстежено ситуацію, що набула загрозливого характеру, і не ухвалили своєчасних управлінських рішень.

Ми не закриваємо очей на те, що питання про адаптацію ромських громад в модерний соціум зі збереженням їхньої національної ідентичності, самобутньої культури і атрибутів властивої їм соціальної самоорганізації є надзвичайно складним, і не лише в Україні, а відтак не має простого і швидкого рішення.

Проте існуюча практика іґнорування проблеми, замовчування її або намагання вдатися до простих рішень (на кшталт переселення в інше місце проживання), по суті, лише поглиблюють її. Застосування практик «колективного покарання», є згубним насамперед для спільнот, що їх припускаються, оскільки це призводить до кругової поруки, протистояння, леґітимації архаїчних форм взаємодії етносоціальних груп.

Це вкотре доводить, що відсутність концепції етнонаціональної політики, особливо невизначеність державної політики щодо складних спільнот, якою є ромська, спричиняє неґативні наслідки.

ГО Київський освітній центр «Простір толерантності» вважає, що аналіз інциденту в Одеській області дасть можливість продемонструвати зважений європейський підхід. Вкрай необхідно провести об’єктивніше розслідування конкретної справи, забезпечити законність рішення про покарання, і одночасно з цим слід розробити і почати втілювати в життя заходи, спрямовані на невідворотну і практичну інтеґрацію ромів в український модерний соціум.

Джерело – сайт КНГУ