Заповіді ставити суку й перебувати в ній  у всіх поколіннях було  чимало пояснень. Наприклад: встановлюючи біля дому курінь, євреї приєднуються до тих, хто сорок років поневірявся по пустелі і, прийшовши потім в Ерец-Ісраель, обробляв цю землю і радів плодам, які вона дарувала. Згідно з іншим тлумаченням, сенс заповіді в тому, щоб людина пам’ятала про бідність і, навіть  коли  стане  багатою, не загордилася. В Торі ж сказано: “В куренях  живите сім днів …аби  знали покоління  ваші, що в куренях я поселив синів Ізраїлю, коли  вивів їх із земли Єгипетської»…

У Суккот виконують особливий ритуал – “вознесіння лулава”. Лулавом називають лист пальми, що входить в набір з чотирьох рослин, а також  всі рослини разом. Прийнято піднімати і благословляти всі чотири види рослин, кожний з яких символізує певний тип людей. Етроґ (жовтий цитрон), що володіє і смаком, і запахом, – це євреї, що знають Тору і що здійснюють добрі справи. Лист фінікової пальми, що дає плід солодкий, але без запаху, – це євреї, що володіють знанням Тори, але не здійснюють добрих справ. Мирт – рослина неїстівна, але яка приємно пахне – це євреї, від яких, як аромат, йдуть добрі справи. Верба, у якої немає ані смаку, ні запаху, – це євреї, які не знають Тору і не роблять добра. І все ж Господь всіх з’єднав в один букет – один народ, щоб допомагали один одному, просвіщали один одного і відповідали один за одного. Згідно з іншим тлумаченням, кожна з рослин – певна частина людського тіла. Етроґ – це серце, тонкий і прямий пальмовий лист – хребет, мирт з його овальними листочками – очі, а верба – вуста. Зібрані разом, вони складають людину, всім серцем віддану своєму Творцю.

Напередодні свята влаштовують спеціальні базари, де продаються етроґи, лулави, пальмові гілки для покрівлі, пристосування для споруди і прикраси сукки. В усій країні можна бачити курені – у подвір’ях, присадках, на балконах і верандах, на автомобільних стоянках. Жодна військова база не обходиться без святкової сукки. Сьогодні вже мало хто дійсно живе в курені всі сім днів свята. Зазвичай в родини сукка – місце обіду, лише дехто залишається там на ніч. Особливо радіють Суккоту діти, що сприймають це свято як цікаву пригоду.

Цьогоріч свято заходить ввечері 16  жовтня   й завершиться вночі  24  жовтня.

!חג סוכות שמח

Израильтяне массово переселяются в шалаши | Санкт-Петербург | Израильский  культурный центр