Автор – Юрій Стецик (кандидат історичних наук, доцент кафедри давньої історії України та спеціальних історичних дисциплін Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, докторант Львівського національного університету імені Івана Франка)

Модератор:

Богдан ЛАЗОРАК, кандидат історичних наук, доцент ДДПУ ім. І. Франка

Дискутант:

Леонід ТИМОШЕНКО, професор, декан історичного факультету УКУ

Буде презентовано: 

КнигаІ.Ю.Стецик  Візитації василіанських монастирів Перемишльської єпархії 1747 – 1767 рр. – Жовква: Місіонер, 2016. – 232 с.

В основу археографічного збірника покладено окремі описи із книги протоколів візитацій василіанських монастирів Святопокровської провінції 1747–1767 рр., що зберігаються у Центральному державному історичному архіві України в м. Львові. До видання увійшли тільки ті документи, які описують монастирі Перемишльської унійної єпархії другої половини XVIII ст. Загальні візитаційні описи доповнено характеристикою чернецтва, яка відклалася у давніших ревізіях обителей за 1747 р. У книзі подано найрепрезентативніші тексти протоколів за окремі роки, а в укладеному реєстрі представлено віднайдені упорядником вихідні дані про візитації за інші роки, вже опубліковані або ж збережені у рукописних збірках України та Польщі. Видання адресоване фахівцям з історії та культури східного чернецтва ранньомодерного часу, а також усім тим, хто цікавиться регіональною історією та церковним краєзнавством.

КнигаІІ.Ю.Стецик  ВасиліанськечернецтвоПеремишльськоїєпархії (друга половина XVIII ст.): словник біограм. – Жовква: Місіонер, 2015. – 312 с.

До словника увійшли загальні, підставові, фрагментарні біографічні відомості василіанського чернецтва, яке впродовж другої половини XVIII ст. проживало по різних монастирях Перемишльської унійної єпархії. Інформація про монахів подана у стандартній формі: час та місце народження, час та місце вступу до чернецтва, період проходження новіціату, час складення чернечих обітівпрофеса, освітні студії, види свячень, переміщення по монастирях Святопокровської провінції з метою виконання чернечих обов’язків. Словник – як науково-довідкове видання адресоване науковцям, учителям, краєзнавцям, усім зацікавленим історієюЦеркви.

 

КнигаІІІ. Ю.Стецик  Василіанські монастирі Перемишльської єпархії (кінець XVIIXVIII ст.). – Жовква: Місіонер, 2015. – 388 с.

У дослідженні показано інституційний розвиток василіанських монастирів за основними періодами їх діяльності: фундації (кінець XIII – XVII ст.), перехід до унії (кінець XVII – початок XVIIІ ст.), утворення Святопокровської провінції та входження до неї унійних монастирів єпархії (1739 – 1780 рр.). Розкрито економічне підґрунтя функціонування чернечих обителей, яке відобразилося в організації певних господар­сько-фінансових відносин: веденні фільваркового господарства, допоміжних промислів та участі у фінансово-кредитних відносинах. Насвітлено основні засади духовної фор­мації чернецтва східного обряду, які в аналізований період зазнали суттєвих змін – від єпархіальної до централізованої системи управління з уніфікованим монастирським уставом та Конституцією ЧСВВ. Визначеновнесокмонастирів у розвитокдуховноїкультуриПідгір’я. Монографія адресована науковцям, учителям, краєзнавцям, усім зацікавленим історією церкви.