В усі часи інформація посідала  в житті людини одну з найважливіших позицій. Інформаційна сфера існування людей піддавалася і піддається всіляким рухам, коливанням, лавиноподібним наростанням, так званим «інформаційними вибухами» і навпаки обмеженням, скорочень, відомим як «інформаційний голод», а так само ряду інших трансформацій і змін.

З метою сприяння формуванню, розробці та координації єдиного світового інформаційного простору, в якому вже зараз перебуває вся світова спільнота, було  створено позаурядову  Міжнародна академія інформатизації, яка, від  1994-го року отримала статус асоційованого члена при департаменті громадської інформації Організації Об’єднаних націй, а вже  за рік стала Генеральним Консультативним органом Соціального і Економічного Рад ООН.

В рамках цієї міжнародної академії проводиться значна науково-практична робота, відбуваються  міжнародні форуми, дискусії та ділові зустрічі, круглі столи та міжнародні конференції. Щорічно, в останню п’ятницю листопада проводяться читання, в рамках яких і відзначається Всесвітній День Інформації.

Вчені та фахівці, громадські та державні діячі, що сприяють розвитку і прогнозуванню проблем інформаційних технологій, а також процесів у всіляких галузях господарства та інформаційно-виробничої діяльності знаходяться в постійному пошуку рішень, що стосуються інформаційної складової нашого суспільного та соціального життя. Інформаційне навантаження в сучасному співтоваристві достатньо потужне і всі спроби його оптимізації активно сприяють раціональному використанню цього інформаційного потоку.

Звісно ж, ще не існує стійких універсальних рішень, однак в умовах глобалізації всіх міжнародних процесів, практика показує, що мудре, максимально зважене ставлення, колегіальність та відповідальність у розробці інформаційних технологій, висока моральність і шанування духовного світогляду людини позитивно сприяє поширенню необхідної і нової інформації, зміцнюючи спокій і інформованість нашого суспільства, сприяє сучасній динаміці прогресу і розвитку всього світового співтовариства.

В 2016 році Всесвітній день інформації припадає на 25 листопада.

Джерело