Про це у Львівському прес-клубі під час прес-зустрічі на тему «Нове обличчя Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та його нові проекти» розповів концертмейстер групи скрипок Олександр Божик.

І ще донедавна музикант, якому пощастило влаштуватися на роботу до оркестру філармонії, міг пропрацювати там все життя без жодних змін.

– У нас є концертмейстер других скрипок Любомир Михайлович Глібович, який дуже давно там працює. Я ще вчився у четвертому класі, а він уже працював у цьому оркестрі років сорок, напевно. І досі працює. Він чудово володіє скрипкою, він – титан нашого оркестру, – розповідає Олександр Божик.

На думку головного дириґента цього оркестру Тараса Криси, дуже важливо, аби молодим музикантам було в кого переймати досвід.
– Досвід – це те, що не купиш. А він – дуже важливий. Молоді музиканти, які приходять в оркестр, беруть цей досвід від старшого покоління. Тим і добрий оркестр, що в ньому триває постійна передача досвіду молодим від старших. Колись і я прийшов молодим в оркестр і набирався досвіду від тих, хто грав там вже 20-30 років, – каже він.

Але зараз змінюється законодавство і з усіма музикантами будуть укладати контракти на термін від одного до трьох років. Тому очікуємо, що склад симфонічного оркестру Львівської філармонії ставатиме молодшим.

– Раз на три чи п’ять років всі музиканти оркестру проходять переатестацію. Стають перед художньою радою, грають і підтверджують свою кваліфікацію. Якщо хтось постійно працює над собою, то художня рада може рекомендувати цього музиканта на вищу категорію. А якщо хтось став гірше грати, то рада рекомендує заміну, – говорить Олександр Божик.

За його словами, за рік до симфонічного оркестру приходить лише двоє-троє нових музикантів.
– У оркестрі – сто осіб. Всі вони вже злагоджені та зіграні. І якщо ми поміняємо велику частину, то це буде дуже боляче, – вважає Тарас Божик.

Львівський прес-клуб