Джордж Дзу́ндза (*19 липня 1945, Розенгайм, Німеччина) — кіноактор (США). Оскаром відзначений фільм «Мисливець на оленів» (1978), де актор зіграв одну з провідних ролей.

Батьки Джорджа  Дзундзи — українець і полька – були вивезені на примусові роботи до Рейху під час Другої  Світової війни.

Перші роки життя провів у таборі для переміщених осіб з батьками і братом. Потім кілька років сім’я Дзундза жила в Амстердамі, перш ніж еміґрувала  1956 року  до  США. Джордж отримав американське громадянство. Навчався в  Університеті Сент Джон, вивчав мову і театральне мистецтво.

Одна з перших помітних ролей Джорджа Дзундза – командир Даскал в “The Beast”. Інші його досить великі ролі – у фільмах “Мисливець на оленів / The Deer Hunter”, “Основний інстинкт / Basic Instinct”, “Багряний приплив / Crimson Tide” and “Небезпечні уми / Dangerous Minds”. У серіалі “Закон і Порядок” він відіграв один сезон. Менш відомі його ролі: батько Арчі Бункера в ситкомі “Джессі” і голос суперлиходія Вентрілоквіста в анімаційному серіалі “Батман”, а також Перрі Вайт в анімаційному серіалі “Супермен”. Грав він і в театрі на Бродвеї в п’єсі “The Ritz” Терренса МакНеллі.

2005 року в восьмому сезоні  “Зоряних воріт” він виконав роль Анубіса (він же Джим). А не так давно Джордж зіграв батька Джорджа О’Меллі в серіалі “Grey’s Anatomy”.

Найбільшого успіху досяг у стрічках «Закон і порядок», «Основний інстинкт» (партнерМайкла Дугласа та Шерон Стоун).

Крім оскароносного фільму «Мисливець на оленів», Джордж Дзундза зіграв також у стрічці «Невдахи (Нерозкриті парашути)», що на Венеціанському кінофестивалі 1983 року одержала нагороду в категорії «Ансамбль акторів».

Американському акторові українського походження Джорджеві Дзундзі ніколи не доводилось бути українцем на кіноекрані. Щоправда у його творчій біографії є картина Майкла Чіміно «Мисливець на оленів”, у якій він зіграв східноєвропейського слов’янина, дуже схожого на нашого співвітчизника. „Мисливець на оленів” – епічна стрічка, яка розповідає про вплив В’єтнамської війни на життя слов’янської громади невеликого промислового містечка у Пенсільванії. Фільм є своєрідним зрізом життя цілого покоління еміґрантів, які, зрештою, сприймають Америку як свою нову батьківщину, але  водночас не відмовляються від власного коріння.

Більшість  акторів „Мисливця на оленів” не належать до слов’янства і почуваються у побутовому матеріалі картини не зовсім упевнено, на відміну від  українця Дзундзи, який, здається, потрапив у рідну стихію. Саме присутність у картині героя Дзундзи Джона додає „Мисливцеві на оленів” автентичности, й без нього фільм  не був би настільки емоційно наснаженим у сценах мирного життя.

Картина Чіміно стала визначальною щодо подальшого екранного іміджу Джорджа Дзундзи. Зрештою він увійшов до американського кінематографа як актор другого плану, якому найкраще вдаються ролі друзів – щирих та вірних. Водночас на малому екрані Дзундзі доводилося грати ролі складніші та неоднозначні, як мінісеріалі Тоуба Гупера «Салемські вампіри». Дзундза тут зображає чоловіка-рогоносця, який підозрює дружину в невірності. Актор майстерно передає розмаїття почуттів свого героя Каллі, особливо в кульмінаційній сцені з рушницею. Власне, на цьому прикладі видно особливість акторської техніки Джорджа Дзундзи, яка тримається на стрімкому переході від старанно прихованих переживань героя до яскраво втілюваних фізичних дій.

Одна з найпоказовіших ролей Джорджа Дзундзи вісімдесятих  років у картині Роджера Доналдсона «Нема виходу». Актор тут грає в парі з Кевіном Костнером, утілючи образ комп’ютерника Боба Кесельмана – давнього приятеля головного героя, на якого, власне, тільки й може покластися герой Костнера. Боб Кесельман – чи не найлюдяніший  персонаж картини. Довірливий, вірний, він опиняється на перехресті вогню.

Складність ролі Боба Кесельмана полягала в тому, що акторові довелося грати персонажа, прикутого до інвалідного візка. Ця обставина вимагала від Дзундзи особливої акторської техніки, вміння володіти голосом, мімікою, іншими складовими лицедійства, аби досягти бажаного результату. Наслідком стало створення одного з найбільш драматичних та зворушливих кіногероїв вісімдесятих років.

І все ж найвідомішим персонажем Джорджа Дзундзи в голлівудському кіні залишається поліцейський Ґас Моран зі стрічки Пауля Верговена «Основний інстинкт». Власне, вибір Дзундзи на роль напарника героя Майкла Даґлеса Ніка Керрана цілком зрозумілий та виправданий, бо тільки актор з таким позитивним іміджем як у Дзундзи міг стати противагою одержимому вбивствами головному герою.

Ґас  Моран утілює в картині здоровий глузд, по-суті залишаючись чи не єдиною нормального людиною серед психопатів і серійних убивць. Фінальна загибель героя Дзундзи означала у фільмі повне торжество божевілля.

Показовою для Джорджа Дзундзи  стала роль офіцера-підводника в картині Тоні Скотта «Червоний приплив». Гостросюжетна стрічка розповідає про американський атомний підводний човен, якому наказано нанести ядерний удар по Росії. Чекаючи підтвердження наказу, човен отримує пошкодження від російських торпед. Конфлікт, який виникає згодом, зачіпає усю команду підводного судна.

У Дзундзи тут ключова роль старшого офіцера, що має широкі повноваження. Власне, від його рішення залежить дуже багато. І знову акторові вдається не просто передати драматизм ситуації, але й створити неоднозначний образ, показати суперечність думок та почувань свого героя. Ця дуже точна та філігранна робота, яка принесла визнання Дзундзі серед колеґ і глядачів.

Проти ночі  на 25 лютого в АРҐУМЕНТІ-КІНО ми побачили знайомого та водночас іншого Джорджа Дзундзу. В картині Клінта Іствуда „Білий мисливець, чорне серце” він зіграв кінопродюсера Пола Лендерса. Дивним чином акторові вдалось поєднати українську м’якість із наполегливістю істинного голлівудського продюсера. Проте, як й інші герої Дзундзи, його Пол Лендерс стає своєрідною альтернативою одержимості героя Клінта Іствуда. На спекотних просторах дикої Африки вони відтворюють віковічний людський конфлікт. Чи прислухається до голосу розуму білий мисливець із чорним серцем?

Ігор ГРАБОВИЧ

 

MSDBUWI EC003

BUTCHER'S WIFE, George Dzundza, Demi Moore, 1991MSDBUWI EC003 BUTCHER’S WIFE, George Dzundza, Demi Moore, 1991