Фортеця на воді – Унґвар

 Почну я з міста Унґвар. З міста, назва якого перекладається з угорської , як « фортеця на воді». Сьогодні це славнозвісне місто Ужгород. Як ви вже зрозуміли, у місті є замок, а колись у IX столітті це була дерев’яна фортеця, яку спалили угри, коли захоплювало Ужгород. Але вже в XI столітті, коли  Закарпаття потрапило під владу Угорського королівства  в Ужгороді будують кам’яний замок. Його неодмінно треба побачити і прогулятись парком, коли завітаєте до міста. Поруч із замком знаходиться музей народної архітектури та побуту. Це один з перших скансенів (музеїв просто неба в Україні).

Мандруючи вуличками старого міста, відвідайте дегустаційний зал Шардоне. Тут ви скуштуєте справжнє смачне вино, а ще  вам розповідять про, те як народжується вино і як вино «одружують». Тепер ви точно будете знати різницю між ординарним, марочним і колекційним винами.

Бути в Ужгороді – це означає обов’язково прогулятись набережною річки Уж. На вас тут чекають затишні кафе  з літніми терасами. Подейкують, що в Ужгороді кава смачніша ніж у Львові.

Як що вам пощастить потрапити сюди навесні, у час цвітіння сакури , то це божественна пора.

Сакура, яка родом з Японії, прижилась тут і цвіте пишніше і квітне довше ніж на батьківщині. Є леґенда про те,  як сакура потрапила на Закарпаття. Кажуть, що Франц Йосиф приймав у себе японських послів, які в подарунок йому везли із собою сакури. Дорогою їм довелось заночувати у Мукачеві. Їхній візит не залишився таємницею, і вночі делегацію обікрали. Звісно вкрали і сакури, які під виглядом фруктових дерев продали ужгородцям. Кажуть, що ці сакури  ростуть  ще з тих часів та милують око не тільки закарпатцям, але й мандрівникам. Щороку наприкінці квітня в Ужгороді відбувається фестиваль сакури.

Захочете залишитись в Ужгороді на кілька днів, – вас радо прийме арт-готель «Еміґранд». Це один з найцікавіших і найколоритніших готелів міста, адже дизайн  виконано в стилі поп-арт, з використанням яскравих кольорів, поєднанням різних фактур та із зображенням коміксів на стінах номерів. Еміґранд – метафоричний образ Енді Воргола, одного з засновників поп-арту.

Ужгород – це місто, подорожувати яким можна самому, й вам тут буде затишно наодинці  із собою.

Це місто додасть вашому коханню легкого аромату шаленства, тому приїздіть сюди із коханими. Це місто вас радо прийме із сім’єю, смачно нагодує  угорською кухнею і подарує частинку свого тепла.

До цього міста можна приїхати веселою компанією і класно провести час у полюванні на міні-скульптури Ужгорода.

Та найголовніше –  не треба чекати сезону, бо сезон для насолоди містом тут триває впродовж усього року.

Ось таким побачила я українське місто Ужгород із угорським смаком та менталітетом.

Закарпаття – це вино, вино – це Закарпаття

Коли говоримо про Закарпаття, асоціюємо його  з вином, а вино із Закарпаттям.

І недарма. Найдовші винні пивниці знаходяться саме тут, на Закарпатті, в селищі Середньому під руїнами середньовічного замку, де витримує свої вина агропромислова фірма «Леанка».

Спершу ці підвали мали оборонне призначення. Згодом  виявилось, що туф – вулканічна порода,в якій вони були видовбані, – забезпечує ідеальні умови для дозрівання та зберігання вина.

Як тільки ви зійдете до  винного  погребу, –   ви потрапите  до таємничого  царство вина з п’янким ароматом, тьмяним  світлом та легкою прохолодою.

Світлина від Маши Тяжкун.

Також старі підвали, яким налічують  понад 300 років, є і  в Береговім. Будете в Береговім, завітайте до «Старого   підвалу» на дегустацію: тут вас радо приймуть і подарують частинку винної любові.

В межах туру «Смак Закарпаття» ми побували також і на виноробному комплексі «Чизай», заснованому  1995року в мальовничому урочищі Чизай.

Виноробне підприємство «Чизай» – це виробничий комплекс повного циклу виробництва (від вирощення винограду до розливу вина у пляшки). Саме тут на дегустації я зустріла ще одну винну любов –„Шато Москато».

Мандруючи Закарпаттям, обов’язково завітайте  на винну дегустацію і скуштуйте справжній смак якісного вина. Можливо, саме тут ви  натрапите на ідеальне вино для себе..

Унікальне рішення – «Воєводино»

Шукаєте затишне місце для родинного відпочинку? Курорт «Воєводино” – ось  ідеальне рішення! Він знаходиться в екологічно чистій місцині  Закарпаття в селі Тур’я Пасіка, в  45 кілометрах  від Ужгорода.

Світлина від Маши Тяжкун.

На 17 гектарах території, серед дерев, галявин та струмків розташовані три готелі, невеличкі котеджі, три ресторани, лаунж-бар та барбекю-альтанки.

Й  кожен знайде собі відпочинок до душі.

Адже тут є і SPA-центр з басейном та фітнес-залом,  лазні, дитячі клуб й  ігрові майданчики, спортивні майданчики, тенісний корт, кінний клуб, форельне господарство,  лижна траса.

І жодним чином не можна залишити поза увагою парк Шенборна.

Це – ретельно відтворена копія відомого парку замку Шенборн . Тут ви матимете змогу  прогулятись широкими алеями, помилуватись плесом мальовничого озера, вгамувати спрагу навдивовижу чистою джерельною водою, побачити  у кельтському саду календар друїдів і відвідати чинний водяний млин.

Також  на території курорту є вельми гарна й цікава  своєю архітектурою церква святої Катерини..

Воєводино. Кожен знайде тут  свій ідеальний відпочинок – від піших прогулянок парком та лісом до екстремальних  видів спорту.

Що може бути краще за відпочинок на лоні природи?

 Без замків смак Закарпаття відчуєш не вповні

Смак Закарпаття без замків буде неповним, недовершеним. Під час  туру ми відвідали і познайомились з леґендами та історіями трьох замків.

Замок Шенборна вас зачарує своєю величчю. Збудований в стилі  романтизму з елементами англійської архітектури, за астрономічним принципом: 365 вікон(як днів у році) плюс одне замуроване (натяк на високосний рік), 52 кімнати (тижні), 12 входів (місяців),а також чотири вежі (пори року). Всередині замку є церва в, якій і сьогодні відбуваються богослужіння. Нині замок належить санаторію «Карпати».

Замок «Сент Міколаш» («Святий Миколай») знаходиться в селищі Чинадієво. Оповитий він романтичною історією кохання  Ілони Зріні і графа Імре Текелі. На разі замок орендує  художник Йосипа Бартоша. Сьогодні  тут ведуться реставраційні роботи. Однак, попри це, тут відбуваються  літературні і музичні  вечори, фестивалі, пленери художників і навіть шлюбні церемонії.

І нарешті третій замок –  Мукачівський «Паланок». Фортеця виглядає як каскад терас з різноманітними спорудами і складається з трьох частин Верхнього, Середнього та Нижнього замків. Це одна  з п’яти фортець у Європі, які ніколи не були взяті штурмом.

Після насиченої мандрівки замками на нас чекав смачний обід у підніжжі мукачівського замку «Графський двір». І знову як відкриття –  неповторний аромат і смак  закарпатської кухні.

Світлина від Маши Тяжкун.

А ось тепер, нарешті, – про відпочинок для тіла та душі

 Берегово відоме не тільки винними пивницями але ще й  термальними водами.

Термальний комплекс «Жайворонок» – знаний  унікальними термальними лікувальними водами високої мінералізації. Воду до басейнів подають  безпосередньо із досліджених і розроблених термальних свердловин без додаткового підігріву. Ці термальні води дуже корисні не лише для лікування захворювань опорно-рухового апарату, серцево-судинних, урологічних захворювань та недуг нервової системи, але і  для покращення загального самопочуття людини.

Світлина від Маши Тяжкун.

Зупинитись   найкраще  в напрочуд затишному, сучасному, вельми комфортному  готелі “Маґнус”…

Ще однією оздоровчою перлиною Закарпаття  є термальний комплекс «Косино».

Це сучасний оздоровчо-рекреаційний комплекс для всієї родини. Байдужими тут не залишиться жоден – ні дорослий, ні дитина. Температура води в чотирьох басейнах коливається від + 35 до + 41 градусів Цельсія (два з них  з  прісною водою і два – з термальною).

Далі шлях наш лежить до  Міжгір’я на відпочинок для душі.

Якщо  ви зголодніли, дорогою можете  відвідати унікальну екоферму – сироварню «Бараново» в відомому за межами краю селі Іза. Тут ви не тільки смачно пообідаєте  і про скуштуєте славнозвісних тутешніх  сирів, але також побачите правдиве диво – те, як цей сир народжується.

Готель Кам’янка знаходиться біля підніжжя гори Кам’янка (міжгірська Кіліманджаро), на висоті 870 метрів,  у самому серці Карпат.

В цій дивовижній мальовничій місцині ви зустрічатимете неймовірні світанки та спостерігатимете за дивовижними заходами сонця за Боржавським хребтом.

Та найголовніше, що саме тут живе щастя, саме тут ви найближче до неба, саме тут ви у повній  гармонії з природою та самим собою.

Хто одного разу побував тут, неодмінно не раз повернеться  до цього  райського куточку щастя на українській карпатській землі.

Недалеко від Кам’янки лежить  озеро Синевир, яке є візитівкою  українських Карпат. Розташовано воно на висоті  989 метрів  над рівнем моря.

Існує леґенда, згідно з якою мальовниче озеро утворилось від потоку сліз графської доньки Синь, на місці, де її коханого, простого пастуха Вира, було вбито кам’яною глибою за наказом підступного  графа. Мінімальна глибина Синевиру  сягає вісім-десять метрів, максимальна – 22-24 метри.  Це більше за глибину Азовського моря, де максимальна глибина становить 13 з половиною метрів.

Вода тут слабо мінералізована чиста, прозора, проте  купатись тут не вдалося б: вода  прогрівається лише до +11-13 градусів Цельсія. Та навіть якби й знайшовся охочий до «моржування» – марно, купатися в озері заборонено.

На території НПП «Синевир» знаходиться реабілітаційний центр бурого ведмедя. Сюди потрапляють ведмеді з усієї України, які зазнали жорстокого поводження чи  стихійного лиха також тут утримують  конфіскованих тварин, яких затримано на кордоні через порушення природоохоронного законодавства. Вольєри реабілітаційного центру розташовані на площі 12 гектарів.

На сьогодні в  центрі є понад 20 особин.  Загалом же в Карпатах на українській території налічується всього від 150 до 200 цих тварин.

Фінальним же акордом нашої чудової, неповторної подорожі стала «крейзі»-прогулянка в дощ і туман на підйомнику на курорті Пилипець.

Прес-тур «Смак Закарпаття» організовано компанією “MUSE dmc company, Закарпатським аґентством з інвестицій, інновацій та розвитку та курортним комплексом «Воєводино».

Прес-тур проведено в рамках проекту «Карпатський портал», фінансованого за рахунок  ґранту від Королівства Норвегія через Норвезький фінансовий механізм, фіксується з державного бюджету Словацької Республіки.

 Маша ТЯЖКУН,

спеціальна кореспондентка “Майдану”.

Світлини авторки