Перелік груп товарів, які необхідно реалізовувати із застосуванням РРО наведено нижче:

Група 73 «Вироби з чорних металів»

Група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини»

Група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»

Група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»

Група 91 «Годинники всіх видів та їх частини»

Група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»

Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя»

У зв»язку із нововведеннями  начальником відділу обслуговування платників Дрогобицької ОДПІ Світланою П’єщук проведено тренінг з фізичними особами-підприємцями, які здійснюють реалізацію побутової техінки. Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання з якими платники звернулись до податківця:

Єдинник реалізує побутову техніку й інші товари: чи всі операції проводити через РРО?

Якщо на господарському об’єкті фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку одночасно реалізуються як товари, продаж яких має здійснюватися з обов’язковим застосуванням РРО, так і будь-які інші товари, то належним чином зареєстрований та переведений у фіскальний режим РРО повинен застосовуватися під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів.

 

Чи обов’язкове застосування РРО, якщо реалізується б/у техніка без гарантії

При роздрібній торгівлі мобільними телефонами, які були у використанні, фізичним особам — підприємцям — платникам єдиного податку необхідно проводити розрахункові операції із застосуванням переведеного у фіскальний режим РРО.

Винятків стосовно можливості незастосування РРО для техніки, яка була раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено.

Нагадаємо, що норми п. 296.10 Податкового кодексу України, які звільняють від РРО за умови недосягнення рівня доходів в 1 млн грн, не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

 

Як зареєструвати РРО в органах фіскальної служби

Реєстрації підлягають РРО, модифікації яких включені до Державного реєстру РРО, з урахуванням сфер їх застосування й за умови, якщо строк служби, установлений у технічній документації на РРО, не вичерпався, а також з урахуванням строків первинної реєстрації, установлених Державним реєстром РРО.

Для реєстрації РРО суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи — підприємці)подають до органу фіскальної служби за місцем реєстрації такі документи:

заяву про реєстрацію РРО;

копію документа, що підтверджує факт купівлі чи безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності чи користування РРО;

копію документа на право власності чи іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де використовуватиметься РРО;

копію договору суб’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.

При цьому заяву про реєстрацію РРО можна подати як в паперовому, так і в електронному вигляді.

Органом ДФС приймається рішення про можливість реєстрації РРО, формується й резервується фіскальний номер РРО, а також видається суб’єкту господарювання відповіднадовідка, яка дійсна протягом п’яти робочих днів.

Протягом цих днів суб’єкт господарювання забезпечує переведення РРО у фіскальний режим роботи: занесення фіскального номера до фіскальної пам’яті РРО, персоналізацію й опломбування РРО в Центрі сервісного обслуговування (далі — ЦСО).

Для завершення процедури реєстрації РРО суб’єкт господарювання до спливу строку дії довідки про резервування фіскального номера надає до органу ДФС копію довідки про опломбування РРО та акт введення в експлуатацію РРО, виданий ЦСО.

Після отримання належним чином оформлених документів орган ДФС не пізніше наступного робочого дня здійснює реєстрацію РРО шляхом унесення даних до інформаційної системи ДФС і надає суб’єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО, що засвідчує реєстрацію РРО в органі ДФС.

Дрогобицька ОДПІ