Вчора, 16 вересня, в Дрогобичі під головуванням міського голови Миколи Гука відбулася 47-а позачергова сесія міської ради, яку було скликано з приводу рішення Господарського суду Львівської області від 10 вересня щодо приватизації готелю «Тустань», яким суд змушує Дрогобицьку міську раду здійснити приватизацію найбільшого об’єкту комунальної власності всупереч рішенню міської ради та волі громади.

Голова постійної комісії з питань етики, депутатської діяльності та законності Володимир Сабат, який доповідав з цього питання, назвав таку приватизацію комунального майна приватизацією по-дрогобицьки.

Сесія прийняла звернення до Президента України, Генерального прокурора України, міністра юстиції України, голови Служби безпеки України, голови Вищої ради юстиції, голови Львівської облдержадміністрації, в якому, зокрема, говориться:

Ми, депутати Дрогобицької міської ради, вкотре звертаємося до Вас, як до найвищих посадових осіб держави, з проханням покласти край порушенням Конституції України, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Маємо на увазі сумнівну практику усунення місцевого самоврядування від здійснення власних повноважень щодо приватизації комунального майна, яка поширюється останнім часом у м. Дрогобичі.

Суди, які приймають рішення щодо відчуження об’єктів комунального майна, часто діють всупереч інтересам громади, яка є власником цього майна, позбавляють можливості місцеве самоврядування ефективно розпоряджатись цим майном в інтересах людей, тим самим послаблюючи фінансову основу місцевого самоврядування. Суди часто приймають рішення в інтересах осіб, які викуповують комунальне майно з метою перепродажу, для яких “бізнесом” стала різниця у вартості майна на реальному ринку і за оцінкою експертів.

За останні кілька років у м. Дрогобичі найкрупніші об’єкти комунальної власності були приватизовані виключно на підставі рішень судів: ЦМК “Кінотеатр “Прометей”, ЦМК КПРТ “Універмаг”. У результаті міський бюджет недоотримав мільйони гривень.

На даний момент відбувається “приватизація” в суді найбільшого комунального підприємства “Туристичний комплекс “Дрогобич”. Із врахування фінансової кризи та різким падінням цін на нерухомість Дрогобицька міська рада внесла цей об’єкт площею 7 000 м. кв. до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. Але рішенням Господарського суду дане рішення визнано недійсним.

Вимагаємо від Вас оперативного втручання, щоб запобігти рейдерському захопленню ЦМК КП “Туристичний комплекс “Дрогобич”. Просимо належного реагування щодо захисту законних прав Дрогобицької міської ради здійснювати від імені та в інтересах громади міста повноваження, визначені Конституцією України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”.