Капітан поліції Орест Лернатович у правоохоронних лавах в 2011 року. По закінченні  Львівського  державного університету внутрішніх справ він пішов працювати до  Бориславського відділення поліції оперуповноваженим у справах неповнолітніх. Але після народження сина вирішив змінити напрямок роботи, щоб більше часу приділяти сім’ї.

Зараз йому 28 і, хоч він вже три роки працює в черговій частині Дрогобицького відділу поліції, у ньому досі живе оперативник.

Після робочої зміни Орест Лернатович був удома в одному з селищ Дрогобицького району. Вночі 12 серпня спрацювала сигналізація. Вийшовши з будинку, він виявив, що двері в господарське приміщення пошкоджені, а два велосипеди, які були там, зникли. Поліцейський оглянув територію довкола. Нікого не виявивши, він сів у автівку і вирушив  у напрямку Борислава.

При виїзді з міста  правоохоронець помітив двох хлопців, які котили під гірку його ровери. Одного з них він одразу впізнав. Це був раніше судимий 18-річний мешканець Борислава, з яким Оресту неодноразово доводилося зустрічатися під час роботи оперуповноваженим. Він проїхав повз і зателефонував до  Бориславського  відділення поліції та  повідомив про крадіжку. Відтак зупинив автомобіль і, вийшов з нього й запропонував зловмисникам віддати крадені велосипеди. Хлопці залишили ровери й кинулися навтьоки, залишивши двоколісні. Орест наздогнав  відомого  йому зловмисника та утримував його до приїзду екіпажу поліції.

Злодюжок  доправили до  Бориславського  відділення поліції. Згодом поліцейські відділку встановили особу іншого зловмисника. Ним виявився також раніше судимий за майнові злочини 19-річний мешканець  Борислава.

За фактом правопорушення  відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від трьох до шести років позбавлення волі. На разі правоохоронці проводять перевірку на причетність зловмисників до скоєння інших злочинів, досудове розслідування триває.

«Коли я побачив цих хлопців зі своїми велосипедами, я відразу вирішив, що буду їх затримувати. Це якось на підсвідомому рівні працює. Бачиш правопорушення – треба це зупинити, зустрів правопорушника – мусиш його затримати. Напевно роки служби оперативником просто так не минули. І в такі хвилини ти не думаєш ні про страх, ні про небезпеку», – розповідає  капітан поліції.

Співробітники Ореста кажуть, що такі випадки не поодинокі. От зовсім нещодавно, будучи свідком автопригоди, він зупинив винуватця ДТП, який намагався втекти з місця події.

Наталія ПОСТОЙКО, Дрогобицький міській відділ Нацполіції