Цього, без жодної пересади, чекало все місто. І для Дрогобича роботи коштуватимуть 30 мільйонів гривень. Гроші – з бюджету – це гроші громади. Тому мусимо контролювати, як їх використовують.

Днями Дрогобич назвали найвідкритішим містом в Україні на  Kyiv Smart City Forum. Це означає, що відкритих даних у нас таки не бракує. Можемо їх досліджувати, аналізувати і повідомляти вам різні цікаві та дещо підозрілі факти.

Наприклад, про технагляд – важливий елемент виконання робіт на будь-яких будівельних об’єктах. Є спеціальні фірми, які, відповідно до закону, стежать за тим, щоб роботи виконувалися згідно з проектно-технічною документацією, проводять огляд виконаних робіт,  щоб все відповідало якісним та кількісним показникам, повідомляють про всі невідповідності, недопрацювання, погоджують акти виконаних робіт і, взагалі, спостерігають за тим, щоб всі ремонтні чи будівельні роботи були здійснені так, як того вимагають Державні будівельні норми.

Є інший шлях. Якби у Дрогобичі міська рада затвердила обов’язкові тендери для допорогових сум, як це працює у багатьох містах України, всі контракти на суми більше ніж 50 тисяч (це умовна сума), фірму для проведення технагляду на Грушевського довелося б обирати через тендер – хто запропонує найнижчу ціну, той і переможець. Але в нас так нема. Тому фірму яка здійснює технагляд робіт на вул. Грушевського шукав та обирав Департамент міського господарства.

Допорогові закупівлі тут не працюють. Хоч чинна влада неодноразово анонсувала це. Тому фірму для технагляду за ремонтом вул. Грушевського також обрали на свій розсуд. І звіт про підписання договору завантажили на сайті ProZorro.

Угода підписана 31 травня 2018 року.

Договір №108 на Здійснення технічного нагляду на об’єкті: “Капітальний ремонт вул. Грушевського в м. Дрогобич Львівської області”  підписали між собою ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО “БУДІВЕЛЬНО ТЕХНІЧНИЙ НАГЛЯД” ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ІНТЕРБУД ПЛЮС” та Департамент міського господарства ДМР. Його сума становить –  421 153,70 грн. Багато це чи мало? Суть не в цьому. Цікавим фактом є те, що підприємство, яке здійснює технагляд, 3 травня 2018 року, практично за місяць до укладення договору, змінило свого керівника (новим керівником став Котляр Роман Володимирович) та юридичну адресу: з Тернополя (вул. С. Крушельницької, 18, приміщення 411) на Дрогобич  (вул. Ю. Дрогобича, буд. 2, кв. 16.).

Це здалося нам вартим уваги. Тому ми продовжили розслідування.

 

 

Виявляється, керівник дочірнього підприємства “БУДІВЕЛЬНО ТЕХНІЧНИЙ НАГЛЯД” ТзОВ “ІНТЕРБУД ПЛЮС”, яке з Тернополя “переїхало” до Дрогобича, Роман Котляр є директором ще одної екс-тернопільської фірми, яка теж нещодавно стала Дрогобицькою. Це – ТзОВ “ІНТЕРБУД ПЛЮС” (юридична адреса – 82100, Львівська обл., місто Дрогобич, ПЛОЩА РИНОК, будинок 31, квартира 34, перед тим – 82100, Львівська обл., місто Дрогобич, ВУЛИЦЯ ГОНЧАРСЬКА, будинок 4 ).

А кінцевий бенефіціарний власник (контролер) обох цих фірм – КОСЕНКО ТЕТЯНА ЛЕОНІДІВНА.

Власне, пані Косенко тут найцікавіший персонаж, адже саме вона є засновницею КОРПОРАЦІЇ “УКРТРАНСЖИЛБУД”, яка ремонтує у Дрогобичі площу Ринок і за результатами діяльності якої відкрито кримінальне провадження.

Тендер на ремонт вулиці Грушевського виграло ТОВ “ТЕРКОМБУД”. Але частину робіт виконувала “УКРТРАНСЖИЛБУД”, де субпідрядником є Тетяна Косенко.

Так само жінка є засновницею ГО “Галичани”, де головою є Сергій Леонідович Жирний – чоловік, який виконує роботи на Грушевського і є вже доволі впізнаваний персонаж у Дрогобичі, з великими амбіціями гравця публічного простору.

Тобто департамент ДМР замовив технагляд у фірми, власниками якої є субпідрядники?!

Як же ж вони будуть контролювати якість виконання робіт? Самі себе повинні контролювати – перевіряти. Це, звісно, можливо. Але щонайменше –  якийсь конфлікт інтересів виходить.

 

Ми зацікавилися цією темою, почали читати далі і дуже швидко знайшли ще один зв’язок між фірмами, яким у Дрогобичі особливо таланить на великих тендерах.

Це ТзОВ “Терком буд” та то й самий, згаданий вище “УКРТРАНСЖИЛБУД”.

Відповідно до даних сайту Youcontrol, пан Жирний був керівником та засновником  Тернопільської обласної партійної організації політичної партії “Соціал-демократична партія”. Хоча сам пан Жирний є з Франківська.

Юридична адреса Соціально-демократичної партії: 46002, Тернопільська обл., місто Тернопіль, вулиця Вояків дивізії “Галичина”, будинок 26, офіс 39. А юридична адреса ТзОВ “ТЕРКОМБУД”… та сама. Хіба що приміщення 37, тобто сусідні двері офісу.

Теперішній керівник партії, який прийшов замість пана Жирого, – Мазур Владислав  Євгенійович є керівником ТзОВ “ВЕСТА ТРЕЙД” (), зареєстрованого в Івано-Франківській області (місто Івано-Франківськ, вул. Є. Коновальця, будинок 13). А його власником є …. (увага!)  КОСЕНКО ЛЕОНІД МИХАЙЛОВИЧ  разом з КОСЕНКО ТЕТЯНА ЛЕОНІДІВНА.

І цей же Леонід Косенко є засновником корпорації “УКРТРАНСЖИЛБУД”, до якої має відношення Сергій Жирний.

Коло замкнулося.

Всі фірми пов’язані.

І, можливо, складають єдиний механізм, який спільно й дружно бере участь в тендерах, підіграючи один одному. А департамент міського господарства просто вміло всім “диригує”.

До речі, пані Косенко також є засновником ТОВ “СЕТА-УКРАЇНА”, яке є учасником тендеру з облаштування освітлення на вулицях Дрогобича.

прозоро-5566554-1024x592

І цій же фірмі Департамент міського господарства віддав перемогу у тендері “Заміна світильників вуличного освітлення з використанням енергозберігаючих технологій в м. Дрогобичі Львівської області (реконструкція)”.

Технічний нагляд за цими роботами також здійснюватимуть самі?

Олег Дьорка, член НСЖУ,  редактор “Варто”