Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Автівку, на який активісти привезли журналістів, порубали сокирою. В буквальному сенсі. Розбили скло в дверях. Журналісту вибили зуба, у оператора гематома на потилиці, провали в пам’яті, – написав Бочкала у Facebook. – Зловмисники забрали сумку з документами та грошима одного з побитих та поїхали геть. Поліція оголосила план-перехоплення  містом Київ.

«Стоп Корупції» повідомляє, що видобуток піску на вулиці Промисловій, 4 мав припинитися, оскільки Київрада скасувала договір оренди з ТОВ «Мостобуд» на цю ділянку, проте, саме факт протилежного й приїхали зафіксувати журналісти.

За словами самовидців, на трьох автівках приїхали двадцять нападників. Одного з представників ГО «Стоп Корупції» забрала карета швидкої з тілесними ушкодженнями.

Вони без розмов розбили вікна в машині, приставили три пістолети до голови й кинули на землю. Заступника голови ГО „Спільна варта“ теж кинули на землю і заливали впритул обличчя газом, щоб ми нічого не бачили. Потім була команда „перериємо машину“, тож вони вкрали мої речі, документи, гаманець, – розповідає потерпілий. – Я зараз дуже погано бачу, все пливе. Після того, як мені була надана перша медична допомога, від госпіталізації я відмовився й поїхав у поліцію. Хоча пізніше допомога лікаря точно знадобиться.

Поліцією Києва відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 167 (розбій) Кримінального кодексу України. На місці затримано сім осіб, які назвалися охоронцями.

За інформацією «Стоп Корупції», станом на 25-е січня в Голосіївському відділі поліції перебувають дев’ять затриманих, проте правоохоронці не поспішають висувати їм підозру.

Біля відділку активісти розпочали акцію протесту проти бездіяльності правоохоронців.

Повідомляється, що справу взяли «на контроль» у посольстві США. На офіційних сторінках посольства заяви щодо інциденту відсутні.

На початку 2017-го журналісти «Стоп Корупції» випустили розслідування про нелегальний видобуток піску в Київській області.

Денис ВОЛОХА, Харківська правозахисна група

Фото: Роман Бочкала та «Стоп Корупції».