Ще одна важлива риса маестро Ігора Фецяка  – величезна наполегливість та працьовитість. Пригадуєте знамените: «Жодного дня без рядка»? В нашого краянина це виглядає майже так само: «Жодного дня без зйомки й жодного року без альбому”.

А в доробку мистця тих альбомів уже стільки, що не один фотограф міг би позаздрити.

Ось здавалося б, не так давно, а насправді рівно десять літ тому, писали ми про чергову його фотокнигу – альбом «Східниця в намисті Карпат». То був 14-й.

Торік неабиякий резонанс на Дрогобиччині мав  “Карпатський діамант”, який відкрив зацікавленим і небайдужим місцевим та подорожнім гостям красу Сколівських Бескидів,   І ось – чергове значне досягнення та успіх.

У видавництві «Коло» (багатолітній партнер Фецяка. Кращого собі не зичить, адже поліграфічна якість дрогобицького видавничого дому відповідає майстерності та вимогливості фотохудожника) побачив світ справді унікальний альбом, розкішне видання, як може сміло претендувати на нагороди у видавничих конкурсах. Книга у 156 сторінок, видрукована на матовому папері у форматі B-4, має суперобкладинку з золотим тисненням, з вибірковим лакуванням. І справді виглядом своїм вражає…

А ще це – до певної міри відкриття, адже своїми світлинами Ігор Фецяк розповів про справжнє диво на Львівщині – церкву Архистратига Михайла в невеличкому селі Підберізці, що лежить у Пустомитівському районі, на березі річки Маруньки за три десятки кілометрів від обласного центру.

В селі, заснованому, 1352 році, нині мешкають трохи більше тисячі мешканців. Та села все ж є, може й не надто широко, добре знаним, принаймні в Галичині.

І все завдяки своєму унікальному храму – Михайлівській церкві.

 

Храм 1891-1910 років збудовано за проектом архітектора Івана Левинського у неовізантійському стилі. 1892 року освятив його митрополит Сильвестр Сембратович…

Та головна унікальність храму – те, що церква пережила чимало історичних катаклізмів, вистояла й у часи владарювання людців з червоним піднебінням. Й жодним чином не була ані сплюндрована, ані знищена.

В церкві в Підберізцях збережено унікальні розписи, які є єдиним взірцем храмового розпису знаменитого маляра-монументаліста зламу століть Модеста Сосенка (1875-1920).

                                                                               Модест Сосенко

А ще тут чудово зберігся мармуровий престіл, унікальні скульптури 12 апостолів, яскраві вітражі, книгозбірня…

Багато літ парохом храму є Станіслав Гасс, котрий докладає неабияких зусиль, щоби й надалі була збережена унікальність святині, про яку, на жаль, сьогодні згадують не так часто.

І власне новий альбом дрогобичанина Ігоря Фецяка (виданий, скажімо принагідно, з нагоди 80-ліття отця Станіслава) детально розповідає і про Підберізці (вражають панорамні краєвиди навдивовижу мальовничої місцини), й про їх мешканців, і про церкву Архистратига Михайла, як без перебільшення є перлиною галицького сакрального мистецтва й чи не єдиною, яка уникла рук комуністичних богоборців і залишалася недоторканою та автентичною. Передовсім завдяки громаді села, яка ревно берегла свою пам’ять та історію.

Нині ми маємо добру нагоду бачити це галицьке диво на світлинах дрогобицького фотомайстра, який, про що вже не раз ми згадували, любить повторювати: «Коли всі плачуть та нарікають, – я роблю альбоми…». Й кожний свій альбом мистець готує ретельно та якісно, тому й стає кожне нове видання світлин Ігора Фецяка небуденною подією.

Наразі маємо лише 33-й, але, як каже сам Ігор, на «порозі» вже наступний. Щоправда, тримає майстер інтригу й не говорить, чим здивує небавом.

Що ж, набираймося терпіння й чекаймо нового фотоодкровення маестро Фецяка, якого вітаємо з щойно виданим альбомом і бажаємо нових успіхів ти мистецьких здобутків.

Довідка:

Ігор Васильович Фецяк (14 травня 1951 року, Борислав) – чи не найвідоміший сьогодні фотожурналіст на Дрогобиччині, світлини якого друкували всі місцеві ЗМІ, а також українські та зарубіжні медія, ґазетяр, який стояв біля витоків незалежної преси в курортному Трускавці.

Фотокореспондент та фотомистець, член Національної спілки журналістів (від 1986 ), володар Ґран-прі численних фотовиставок в Україні та за кордоном.

Ігор Фецяк – автор майже двох десятків фотоальбомів про різні міста, містечка й куточки України, зокрема — про місто Франка та Шульца (“Давній Дрогобич”) і Землю Дрогобицьку.

Свого часу Ігор Фецяк побував як військовий фотокореспондент у декількох гарячих точках світу, також є автором репортажів зі Спітаку та Чорнобиля, Кавказу та Паміру.

Мистець постійно виставляє свої роботи в Україні та за кордоном. Перша ж персональна виставка відбулася далекого 1986 року в фойе кінотеатру “Аврора”.

Торік, 2018 року, великий успіх мала виставка майстра в Любліні в Ґалереї “Пьотр Луц’ян”, організованій Фундацією “Бережімо спадщину” (“Chrońmy dziedzictwo“).

Від Першого Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца (2004 рік) Фецяк – офіційний фотограф Фестивалю. Великий розголос мали його фотокниги, присвячені цьому засяжному заходу, а також проектові “Друга осінь”, альбоми, присвячені Землі Івана Франка.

Маестро фотографував автор.