Вперше праця Людвіка Флєка вийшла 1935 року (Швейцарія,  Базель, видавництво Бено Швабе). Українське видання книжки «Як постає та розвивається науковий факт» відкриває ґрунтовна, інформаційно насичена передмова Стефанії Пташник, в якій ідеться про постать Людвіка Флєка, історію написання та долю цієї його праці, а також окремі її ключові моменти. «Цю книгу присвячено проблемам теорії пізнання та філософії науки, і це – одне з перших епістемологічних досліджень того, як постає наукове знання, – говорить про книгу Людвіка Флєка Стефанія Пташник. – У ній викладено теорію про мисленнєвий колектив і мисленнєвий стиль – наукові концепції та поняття, які сьогодні виразно асоціюють із Флєковим іменем». І продовжує думками про основоположну тезу Людвіка Флєка: «Спираючись на факти з історії медицини, автор формулює свою центральну тезу: будь-яке знання зумовлено культурно та історично, і тому для інтерпретації наукових фактів необхідне знайомство з поглядами попередніх епох, себто з історією пізнавального процесу».

Чи можна назвати Людвіка Флєка філософом, який ставив ті запитання, що були на часі для людства і пошук відповідей на які міг вплинути на подальший розвиток людської цивілізації, міркує науковий редактор видання Назар Федорак: «Відтак ця книжка, безумовно, дотична і до сфери філософії мови, а мова ж бо – це «домівка людства» і таке інше… Мені здається, Флєк тонко передчував світові катаклізми, які насувалися на людей (особливо його нації) в час написання цього дослідження. І ословлював він це передчуття теж у той спосіб і в тій тематиці, які були йому найближчими. Його історію «знайомства» людини зі сифілісом можна трактувати і як розгорнуту метафору знайомства людства з «коричневою чумою», тільки етапи останнього «знайомства» приходили на зміну одні одним набагато швидше, ніж етапи «знайомства» першого. За законами пришвидшеного новітнього часу, так би мовити…».

Що ж до цільової аудиторії книжки Людвіка Флєка, то її ядром Назар Федорак вважає істориків та соціологів: «Мені видається, що сьогодні цільовою авдиторією книжки Флєка будуть радше історики та соціологи, ніж, наприклад, фахові медики. Це дослідження належить, як на мене, до сфери історії думок, а не науки медицини. Воно показує механізми змін людської свідомости у процесі накопичення та систематизації наукових знань упродовж кількох історичних періодів, а ще – показує процес пошуку адекватної словесної форми вираження новопосталих наукових знань. Цікаво, що в різні періоди побутування різних наукових медичних уявлень їм відповідала різна форма, сказати б, мітологічно-літературної мови, зрозумілої людям саме цього періоду». Продовжуючи думки Назара Федорака, можна ствердити, що цільова аудиторія книжки «Як постає та розвивається науковий факт» – усі, хто цікавиться окресленими проблемами і питаннями.

З нагоди виходу книжки Людвіка Флєка «Видавництво 21» від 21 по 31 березня проводить на своєму офіційному сайті її передпродаж.

Інга Кейван, речниця «Видавництва 21»