– Як ви розцінюєте дії Генпрокуратури у справі Курченка? Чому, на вашу думку, саме зараз вас, Філатова, Ложкіна та Злочевскього викликають на допит?

– Абсолютно очевидно, що це спланована акція по повній дискредитації мене особисто і всіх реформ фінансового сектору, які я і моя команда зробили. Як ви пам’ятаєте, почалося це за три дні до першого туру виборів. Спочатку були підозри від продажного прокурора Кулика, які він вносив о п’ятій ранку в реєстри по фейкових паперах, привезенних з Австрії – і все це оголосив сам генпрокурор (наприкінці березня в ГПУ заявили, що прокурор Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій та Філатову – ред.). Потім було три повністю неправомірних рішення судів по «Приватбанку»: оскаржена націоналізація, оскаржені пов’язані особи і оскаржена персональна гарантія Коломойського з фінансової поруки. Це повне правове свавілля.

І на наступний же день після виборів знову з’являється ця повністю фейкова підозра. В країні – просто повний правовий хаос.

Відео

– Під час дебатів між кандидатами в президенти Володимир Зеленський запитав у Петра Порошенка, «чому Гонтарева ховається у Лондоні». Як ви це прокоментуєте?

Я живу і працюю в Лондоні вже сім місяців

– Я живу і працюю в Лондоні вже сім місяців. Працюю в найвідомішому економічному інституті світу – Лондонській школі економіки (LSE). Займаюся глобальними питаннями монетарної політики і трансформацій центральних банків. Дуже пишаюся своєю роботою і досягнутими реформами. Пишу книгу про те, як робити всеосяжну реформу фінансового сектору, консультую центробанки і уряди інших країн. Тому як я можу коментувати ці безглузді звинувачення…

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

– Пишуть, що ви товаришуєте з Петром Порошенком. Чи це правда? Як ви оцінюєте результати виборів в Україні? Чи спілкувалися з Петром Порошенком після другого туру виборів?

Востаннє я спілкувалася з Президентом два роки тому

– Востаннє я спілкувалася з Президентом два роки тому, перед тим, як піти з НБУ. Вибір українського народу такий, який він є, я голосувала за Порошенка і таких, як я, в країні – 25 відсотків (згідно з результатами ЦВК, за Петра Порошенка проголосували 24,45 відсотка виборців – Ред.). Це тішить.

– Чи вплине зміна Президента на курс гривні? Який ваш прогноз?

Якщо вакханалія судової системи не зруйнує всі наші досягнення, то макроекономічна ситуація буде і надалі залишатися стабільною

– Я дуже пишаюся тим, що ми зробили для стабільності фінансової системи в країні. Це головне досягнення нашої команди. Ми перейшли на плаваючий курс, перейшли на нову політику інфляційного таргетування. Тож якщо вакханалія судової системи не зруйнує всі наші досягнення, то макроекономічна ситуація буде і надалі залишатися стабільною. Тим більше, у нас дуже інституційно сильний незалежний НБУ і дуже професійний і порядний міністр фінансів Оксана Маркарова.

– Як ви оцінюєте рішення суду про незаконну націоналізацію «Приватбанку»?

У разі скасування націоналізації буде реституція, держава забере влиті в банк 155 мільярдів гривень, після чого банк буде ліквідований. Це просто фінансовий колапс

– Повне беззаконня. У разі скасування націоналізації буде реституція (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди – ред.), і держава забере влиті в банк 155 мільярдів гривень, після чого банк буде негайно визнаний неплатоспроможним і буде ліквідований. Я сподіваюся, що такого сценарію ніхто не допустить, бо це просто фінансовий колапс. Тож вірю, що правда переможе.